Biblioteca Judeţeană, lansare eveniment la 150 de ani de posteritate a lui Aron Pumnul

Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Filiala Uniunii Scriitorilor din România Cluj şi Editura Şcoala Ardeleană a realizat, la sediul Filialei Cluj, un medalion dedicat lui Aron Pumnul la împlinirea a 150 de ani de la dispariţia acestuia. Cu acest prilej, a fost lansată Monografia Aron Pumnul semnată de Ilie Rad şi apărută sub egida Bibliotecii Judeţene. Au vorbit despre carte, dar şi despre personalitatea marcantă a lui Aron Pumnul, Mircea Popa, Constantin Cubleşan, Irina Petraş, Ioan Pintea, dar şi autorul monografiei. Dintre participanţi amintim pe academicianul Ion Pop, Aurel Rău, Adrian Popescu, Horea Bădescu, Ioan Pop Curşeu, Vasile George Dâncu, Onofrie Vinţeler şi Vasile Muscă.
După cum ne declară managerul bibliotecii, scriitorul Ioan Pintea, este cea mai importantă şi cuprinzătoare monografie despre Aron Pumnul. Este cunoscută relaţia pe care Biblioteca Judeţeană şi Consiliul Judeţean o au cu Cernăuţiul şi în mod special cu „Casa Aron Pumnul”, la sugestia bistriţenilor, premierul României deplasându-se la Cernăuţi, iar mai apoi Guvernul a alocat pentru această clădire bani de reabilitare şi transformarea acestuia într-un muzeu cu o filială a Bibliotecii Judeţene. Se doreşte ca în viitorul apropiat monografia să fie lansată şi la Bistriţa şi Cernăuţi. Mai mult, Ilie Rad deţine copii după toate documentele referitoare la Aron Pumnul din arhiva vieneză, pe care le va dona Bibliotecii Judeţene, iar aceasta le va aşeza la loc de cinste în „Casa Aron Pumnul” din Cernăuţi.
În acest context, Ioan Pintea a prezentat şi cartea lui Niculae Vrăsmaş despre Vasile Fabian Bob, o surpriză pentru cei prezenţi, ştiut fiind faptul că Eminescu a cunoscut creţia lui Bob datorită „Lecturariului” lui Aron Pumnul, care este o istorie a literaturii române ce ar trebui reeditată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5