Lansare de carte şi de revistă la Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” Beclean

Aurel Podaru

La Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” Beclean a avut loc lansarea cărţii „Printre slove şi imagini”, a elevilor clasei a II-a A, coordonaţi de învăţătoarea Raveca Moldovan, care semnează şi Prefaţa. De menţionat că ei, autorii, nu se află la prima lor „abatere” de acest fel. Pe vremea când încă nu ştiau să scrie, au scos o cărticică intitulată „Fără cuvinte”, în care îşi exprimau gândurile şi sentimentele doar prin imagini. Ce a ieşit din această „afacere” a lor nu e greu de bănuit. O ispravă de toată lauda, fiecare imagine sugerând cititorului o anumită „poveste”. Învăţând să scrie şi să citească, însă, au dat la iveală o nouă carte, având titlul menţionat deja mai sus. Cartea are un singur subiect: MAMA. Cei 26 de elevi-autori îşi exprimă, prin imagini şi cuvinte, dragostea faţă de cea mai scumpă fiinţă din lume.
La acest eveniment au participat şi elevi ai Şcolii Gimnaziale Uriu (clasele a II-a şi a III-a A), însoţiţi de prof. pentru învăţământul primar Timea Muntean, colaborarea celor două dăscăliţe având deja o bună tradiţie şi cu remarcabile rezultate. În replică, elevii din Uriu au venit la colegiilor din Beclean cu o revistă. Prima lor revistă, intitulată sugestiv „Jurnalul clasei”. Cu un Cuvânt înainte de Timea Muntean. Spicuim câteva titluri: „Cine suntem noi?”, „De ce un jurnal al clasei?”, „Mândri de şcoala noastră”, „Clasa noastră - «Stupul» în care ne simţim cel mai bine”, „O zi la şcoală cu «Albinuţele vesele»”, „1 Decembrie – Ziua Naţională a României” şi multe altele, toate fiind subiecte legate de activitatea clasei şi a şcolii în care învaţă. Atât cartea, cât şi revista (cu ISBN şi ISSN, în regulă) se prezintă într-o ţinută grafică excelentă. De-a dreptul de invidiat!
Întâlnirea aceasta a avut loc la biblioteca şcolii-gazdă, unde au mai participat profesoara de limba română Carmen Szasz, bibliotecara şcolii, Viorica Mureşan, prof. înv. prim. Camelia Stezar (la clasa a II-a C), dar şi elevii clasei a VII-a A, o generaţie mai veche a înv. Raveca Moldovan.
În cadrul lansării, atât cartea, cât şi revista au fost prezentate de elevii-autori, fiecare cu părticica lui de text şi imagine. Încântată de cele văzute şi auzite, profesoara Carmen Szasz i-a sfătuit pe elevi zicându-le: „De-acum înainte, oricine ar intra în clasele voastre să scoateţi la vedere şi să arătaţi ceea ce voi aţi reuşit să faceţi, pentru ca acest lucru să fie un exemplu de urmat de toţi elevii din şcoală”.
Văzând de ce sunt în stare aceşti minunaţi copii, de la Beclean şi Uriu, simţi nevoia să zici şi tu, om în toată firea, asemeni lui Topârceanu: „Zău că-ţi vine să laşi baltă toate interesele!”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5