LECHINŢA A OBŢINUT MARELE PREMIU AL FESTIVALULUI „ANA BLANDIANA”

prof. Adrian Iliuţă

Ajuns la cea de-a treia ediţie, Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare „Ana Blandiana” a reuşit să se impună, în cadrul Calendarul activităţilor educative naţionale, drept un model de profesionalism şi un reper al valorilor promovate. An de an, festivalul a propus participanţilor fie teme de creaţie inedite şi incitante (şi nu tocmai simplu de abordat), care să se materializeze sub formă de poezie sau eseu, fie texte din opera Anei Blandiana (o poetă mult prea puţin promovată sau studiată în şcoală), a lui Vasile Voiculescu sau Magda Isanos (poeţi aleşi în funcţie de anumite filiaţii cu opera blandiană), texte care se doresc a fi interpretate într-o manieră proaspătă (pe cât posibil fără ajutorul “cârjelor” reprezentate de bibliografia critică). Selectarea şi aprecierea lucrărilor, asigurată de un juriu format din profesori prestigioşi şi scriitori profesionişti, a avut ca efect decantarea unor creaţii cu adevărat valoroase. Acest fapt, al valorii, a putut fi observat încă de la început prin realizarea antologiilor festivalului (prin sprijinul poetului Nicolae Băciuţ şi a editurii Nico). Astfel, în fiecare an, creaţiile premiate sunt adunate între copertele mai multor volume dedicate secţiunilor competiţiei.
Aşadar, FAB (denumirea prescurtată a festivalului) şi-a desemnat de curând premianţii pentru ediţia 2014. Judeţul Bistriţa-Năsăud se regăseşte, şi de această dată, printre laureaţi. Anul acesta reprezentanţii noştri şi-au adjudecat cinci premii: trei dintre ele prin elevele Veronica Tők şi Alexandra Rus, de la Liceul Tehnologic Lechinţa, şi câte unul prin elevele Ioana-Ilinca Moldovan, de la Palatul Copiilor Bistriţa, şi Mihaela-Felicia Berari, de la Şcoala Gimnazială Vermeş.
Ediţia de anul acesta constituie o mare onoare pentru şcoala lechinţeană, în special, pentru că Marele Premiu al Festivalului „Ana Blandiana” a fost obţinut de către Veronica Tők, o elevă al cărei talent se pare că a impresionat în unanimitate juriul. Veronica nu este la prima experienţă în cadrul festivalului, ea obţinând şi la precedentele ediţii câte o menţiune. Munca şi inspiraţia ei au fost răsplătite din plin la această ediţie, Marele Premiu fiind dublat şi de obţinerea Premiului II la secţiunea de Critică – Gimnaziu. Felicitări merită şi eleva Alexandra Rus pentru performanţa ei (Premiul II la secţiunea Critică – Liceu) în cadrul unei concurenţe consistente asigurate de elevi ale unor licee/colegii renumite din mediul urban. De asemenea, cuvinte de laudă merită şi eleva Ioana-Ilinca Moldovan pentru performanţa sa (Premiul III la secţiunea Poezie – Gimnaziu). Fiind şi ea o iniţiată a acestei competiţii, (a se vedea premiul obţinut la ediţia 2013), această poetă în devenire (cu care ne-am împrietenit, la început, în paginile revistei „PreTexte” şi pe care am cunoscut-o mai bine în cadrul unui recent cenaclu, unde a susţinut o lectură publică din propria creaţie), adună, pas cu pas, confirmări ale talentului său. Spre deosebire de Veronica Tők şi Ioana-Ilinca Moldovan, eleva din Vermeş, Mihaela-Felicia Berari (Menţiune la secţiunea Critică – Gimnaziu) este o debutantă, o noutate în galeria laureaţilor festivalului, dar care s-a impus în competiţia cu alţi elevi talentaţi prin spiritul critic.
O ultimă chestiune legată de statistică ar merita menţionată. De-a lungul celor trei ediţii de până acum, şcoala din Lechinţa a fost singura instituţie de învăţământ din mediul rural care s-a regăsit constant, prin elevii săi, pe „lista premianţilor”! Găsesc acest amănunt semnificativ, fie şi pentru faptul că, cel puţin pentru juriu sau organizatori, Lechinţa este deja un punct bine definit pe harta valorilor culturale recunoscute a acestui festival.

Comentarii

02/06/14 07:05
mihaela petrican

Felicitari! Sa auzim cat mai des de asemenea realizari, pentru a ne mandri ca suntem lechinteni! Succes in continuare

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5