Liceul de Muzică a strălucit la aniversarea a 20 de ani de înfrățire Bistriţa-Besançon

Prof. Raluca Mărginean, director Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”

Subliniind relația muzicii cu întregul mecanism de funcționare al statului/ cetății, Platon afirma în ”Statul” că atunci când ”modurile muzicii se schimbă, legile de bază ale statului se schimbă odată cu ele.”. Muzica este un limbaj universal, permite comunicarea dincolo de barierele limbajului obișnuit și de-a lungul timpului a ajuns indispensabilă din cele mai importante momente evoluției umane.

Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, Bistrița a celebrat, alături de membrii asociaţiei Franche-Sylvanie și Primăria municipiului Bistrița, împlinirea a 20 de ani de la semnarea declarației de înfrățire cu orașul francez Besançon, petrecută la sfârșitul lunii mai a anului 1997.

Cu această ocazie, muzicieni de înaltă ținută ai liceului, conduși de dirijorul Pierre Migard, au cântat în 27 august, alături de omonimi francezi, la Sinagoga Bistrița: Gretey, Mozart, Escaich, Debussy, Poluenc și Caplet. Cei patru profesori ai liceului sunt:
Dimitriu Daniel- violă
Ovidiu Patrașciuc- vioara II
Răzvan Vasile- vioara I
Mihai Berchi- contrabas.

Dorim să amintim cu această ocazie și participarea Corului Excelsior al Liceului de Muzică, condus profesionist de d-na dirijor Carolina Karoli, care a performat în trei ocazii speciale:
Reuniunea aniversară din Sala de Ședințe a Primăriei, 25 august 2017, alături de Corul francez- bisontin Les enfants de l’Espoir
Momentul aniversar de la Palatul Culturii, 26 august, alături de Corul francez-bisontin Les enfants de l’Espoir
Concertul de la Sinagogă, 27 august, alături de Corul francez-bisontin Les enfants de l’Espoir

O terapie în sine, s-a demonstrat științific că muzica poate diminua anxietatea sau accesele violente și că prin vibrațiile sale, muzica clasică relaxează, ridică nivelul de endorfine din creier (vindecă) sau crește coeficientul de inteligență.

Ca instituție de cultură, Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, Bistrița vă așteaptă de fiecare dată la concertele pe care le susține, sperând ca o parte din diversitatea stilurilor abordate (muzică clasică, populară sau instrumentală) să se regăsească în preferințele dumneavoastră. Nu uitați că ”dragostea și muzica sunt două aripi ale sufletului” (Hector Berlioz)!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5