Cărţile prietenilor mei:

LIUŢA ZĂGREANU: „ORACOLUL DIN GHIOZDAN”(Editura „Didactica Nova” ,Bi

Mă alătur şi eu celor spuse de scriitorul Cornel Cotuţiu că „E o carte ieşită din comun”. Da ! Cu siguranţă cel care lecturează textele din volumul Liuţei Zăgreanu,strânse într-o carte a cărei copertă o realizează fica domniei sale, Silvana Zăgreanu, o artistă care cu siguranţă poartă cu cinste numele de scriitori a familiei Zăgreanu, aici peste deal, în Canada, confirmă spusele lui Cotuţiu: „că dascălul este dascăl până la capătul zilei şi al zilelor,fie că plouă sau ninge, fie că e fericit sau bolnav,fie că e în tren sau la bucătărie, fie că e la câmp sau la drumeţie”

Intr-adevăr în cartea Liuţei Zăgreanu, din primele pagini pătrunzi în sufletele şi tainele miraculoase ale copiilor,pe care distinsa învăţătoare i-a luat sub aripa sa ocrotitoare de mamă încă din anul 2006,când au devenitr şcolari, iar după cum mărturiseşte domnia sa”Pe la sfârşitul clasei a III-a interceptam,fără să vreau,cu amiciţie,cu încredere,la şcolarii mei,caiete,carneţele în care se găseau pagini de oracol. Acţiunea completării oracolelor s-a intensificat în clasa aIV-a.Copiii m-au învitat şi pe minesă răspund la chestionarele oracolelor din carneţelele lor. Amacceptat propunerea lor”, şi după cum mărturiseşte mai târziu doamna Liuţa „aşa s-a născut prezentul volum:”Oracolul din ghiozdan”,acest lucru devenind pentru elevii clasei a IV-a B”o şansă de cunoaştere amicală mai bună,a contribut la întărirea coeziunii clasei ca grup educativ”,amintindu-şi cu nostalgie,atunci când vor răsfoi,mult mai târziu această carte „amintindu-şi cu drag de un timp al fericirii şi al viselor posibile”.

Fascinante şi superbe sunt oracolele strânse,timp de patru ani în ghiozdanul de şcolar şi date cititorului să se reculeagă în faţa problemelor care-i frământă pe copii. La întâmplare redau un gând al unui

„gâgâlici”,vorba lui Cotuţiu,despre „Planeta cu flori albastre”:”Sistemul solar are nouă planete. Noi am des-

coperit a zecea planetă. Este a copiilor cu ochi albaştri, negri şi căprui. Ei trăiesc fericiţi pe această planetă a cunoaşterii,a experienţelor şi a curiozităţii.Au aflat lucruri nemaipomenite despre corpuri şi transformările lor în natură, despre univers şi planete,despre părţile de propoziţie, despre omenie, bunătate,speranţe şi eşec.Cei douăzeci de locuitori ai planetei ştiu să cânte,să joace teatru, să danseze,iubesc fotbalul şi handbalul.Este cea mai frumoasă planetă din univers”, scrie Viorel Farcaş, probabil un copil ca toţi ceilalţi,şi dacă este aşa , este fantastic, precum fantastic este şi demersul dăscăliţei lor,Liuţa Zăgreanu,pentru care merită să ne aplecăm cu pioşenie şi să-i sărutăm mâna, adresându-iu felicitări şi succese!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5