Liviu Rebreanu - redivivus
Luna trecută, la 27 noiembrie, s-au împlinit 135 de ani de la nașterea marelui scriitor Liviu Rebreanu, iar la 20 noiembrie, 100 de ani de la apariția romanului ION, roman frescă a vieții țăranului român din Ardeal. Cu forța sa puternică de observație și analiză a sufletului țăranului român, a lăcomiei sale de pământ pentru care era în stare de orice sacrificiu, a modelelor întâlnite în viața reală, mai ales în Maieru, Liviu Rebreanu a reușit, prin ION să creeze o „epopee perfectă”, o „creațiune obiectivă” prin care a pus bazele romanului românesc modern.
Magistral rămâne Discursul de recepție la Academia Română „Laudă țăranului român”, rostit la 29 mai 1940, după ce înaltul for științific din România Mare l-a ales ca membru la 25 mai 1939. „Mulți învățați consideră nașterea și începuturile neamului românesc drept o enigmă sau un miracol … ceva inexplicabil prin obișnuitele metode istorice. Este fără îndoială, o minune cum a rezistat și persistat aici poporul nostru, în mijlocul tuturor uraganelor. Dar țăranul român, existența lui permanentă pe aceste plaiuri poate dezlega taina aceasta și altele care ne privesc. Țăranul e începutul și sfârșitul. Numai pentru că am fost un neam pașnic de țărani am putut să ne păstrăm ființa și pământul.
Cu mijloace și metode de cercetare specifice istoricului, I. A. Pop îl completează parcă pe Liviu Rebreanu prin ideile cuprinse în Discursul său de recepție la Academia Română„Semnificația istorică a unor nume - român/valah și România/Valahia”, rostit la 29 mai 2013. „Românii și-au început istoria ca o enclavă la porțile Orientului, sau ca o insulă de latinitate într-o mare slavă și au rămas mereu într-o vastă regiune de interferențe și varii influențe”.
Marele istoric, ajuns Președinte al Academiei Române, mai coboară din când în când, din înălțimea celui mai înalt for științific al României în „lumea rurală”, în universul țăranului român, poate pentru a se mai convinge că „eternitatea s-a născut la sat!”.
Comentarii
Anul acesta s-au implinit 100 de ani de la aparitia romanului "ION", primul roman obiectiv din literature româna prin care Liviu Rebreanu este considerat creatorul romanului romanesc modern.
Apariția romanului "Ion" în 1920 este un considerată un punct de referință în istoria romanului românesc, asupra căruia critica literară s-a fixat încă de la început. Astfel , Eugen Lovinescu apreciază că „Ion" e cea mai puternică creație obiectivă a literaturii române și că procesul firesc al epicii este spre obiectivitate si poate fi pus pe treapta ultimă a scării evolutive.”
In romanul „ION”, Liviu Rebreanu defineste biserica intr-un mod mai izbutit ca nimeni altul:„Biserica este leagănul nostru unde ne întoarcem când ne-a obosit viața, unde veșnic găsim mângâiere și înălțare , este scutul neamului nostru credincios și asuprit.”
Tema credinţei ţăranului român se regăseste si in discursul de receptie la Academia Română intitulat „Laudă țăranului român” , rostit de Liviu Rebreanu pe 22 mai 1940: „Precum şi-a păstrat limba, tot astfel a păstrat şi a modelat ţăranul român, după chipul şi asemănarea lui, credinţa în Dumnezeu. Din bătrâne superstiţii, din rămăşiţe de credinţe străvechi transformate şi adaptate, din dogme şi precepte creştine, el şi-a alcătuit o religie specifică, un amalgam profund de creştinism şi păgânism. Religia aceasta, legea românească, e unică pentru întreg neamul nostru pe deasupra tuturor controverselor teologice. În ea se rezumă concepţia de vieaţă a ţăranului român, resemnarea şi încrederea lui în dreptate divină”.
Vezi: https://revistaderecenzii.com/liviu-rebreanu-lauda-taranului-roman-discu…
Adaugă comentariu nou