Lucrările hidrotehnice de pe Valea Dipşei au ferit fermierii lechinţeni de problemele cu inundaţiile

Primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian, remarca în toamna anului trecut că una din cele mai importante lucrări în zona de câmpie a județului nostru este decolmatare și recalibrarea Văii Dipșei. Sunt investiţii care au fost promovate de senatorul Ioan Deneş, la acea vreme ministru al Apelor şi Pădurilor, şi care şi-au dovedit utilitatea în această primăvară.

„Fermierii pot răsufla ușurați în privința ploilor de primăvară. O asemenea lucrare s-a mai făcut acum 40 de ani. Mulțumiri Guvernului României, Ministerului Apelor și al Pădurilor pentru finanțare”, declara primarul lechinţean la acea vreme.

Într-adevăr, zilele acestea, când au fost probleme importante în foarte multe localităţi, satele Lechinţei şi nu numai au fost ferite de probleme. Asta, în ciuda faptului că anul trecut existau critici pentru soluţiile alese la aceste lucrări hidrotehnice, care nici măcar nu s-au confirmat.

Lucrările hidrotehnice din cadrul obiectivului de investiții “Înlăturarea efectelor produse de inundaţii şi creşterea capacităţii de tranzitare a râului Dipşa la Lechinţa, județul Bistrița-Năsăud” au fost sunt finanțate din fonduri  provenite de la bugetul de stat, prin Hotărârea de Guvern nr. 441/2019 privind suplimentarea bugetului Ministerului Apelor și Pădurilor din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019.

Lucrările au fost realizate pe cursul de apă Dipșa, în localitățile Țigău și Chiraleș, aferente comunei Lechința. Pentru protecţia şi consolidarea malurilor s-a optat pentru folosirea saltelelor antierozionale, care constituie un suport uşor, elastic şi rezistent pentru malurile supuse eroziunii.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5