Luminița Rus Cincea – TALENT POETIC descoperit și promovat prin activitățile astriste năsăudene

Motto: „M-am învelit în straturi de iubire și am descoperit lumea de dincolo de mine !”

 

          Motto, cât se poate de potrivit unui vers din poezia „Copilărie” a Luminiței Rus Cincea: „Am plecat din casa copilăriei mele / în căutarea mea !”

          Surprinzător de plăcut a fost debutul în poezie a Luminiței Rus Cincea în cadrul activităților cultural-literare desfășurate de ASTRA Năsăudeană – Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, prin care membrii Asociației au posibilitatea să-și pună în valoare capacitatea intelectuală, talentul și spiritul creator în arta scrisului și în toate celelalte domenii fiind convinși că, prin ea se promovează și se recunosc valorile.

          De aici, și curajul Luminiței, nelipsit însă de timiditatea ce o caracterizează, ca fiind o decizie greu de luat, a mărturisit că îi place poezia și chiar scrie poezie.

          În aplauze, pusă în fața faptului împlinit, pentru prima dată a recitat câteva poezii din creațiile proprii, poezii foarte frumoase la care vibrează sufletul – pline de iubire și de vise, care te poartă în trecut (adolescență) sau ilustrează prezentul, fie asupra ființei dragi, fie asupra naturii, dar și asupra unor momente încărcate de emoții, de tristețe, nostalgie și dezamăgiri.

          Cu ocazia următoarelor întâlniri, Luminița a mai recitat din poeziile sale, astfel că, în Revista Astra Năsăudeană Nr.11 din iunie 2018, i se publică două poezii, foarte atrăgătoare, în care prin mesajul transmis, te regăsești ca cititor, de aceea poeziile plac și sunt apreciate.

          Recent, autoarea scoate de sub tipar o carte de poezii intitulată „Printre inimi” – Editura „Napoca Star” – 2019, editor Dinu Ureche.

          Așa de exemplu în poezia „Te-am căutat”: Te-am căutat în geana viselor și.../de atâta căutare am ostenit / Am ostenit cumplit! / Te-am căutat sub sălcii plângătoare.../ dar tu...tu ai fugit cu umbra pe cărare... / și-ai dispărut cu ea / am ostenit / și te-am uitat de mult! /

          În poezia „Copilărie”: Am plecat din casa copilăriei mele... / în căutarea mea/ câteodată gândurile sălășluiesc în noi ... / ca niște păsări necunoscute / pe care nici nu le bănuim că ar putea zbura / spre care țintă? / copilărie.../ vino iar / copil am fost și mai sunt ...încă.

          Poeziile au ca nucleu trăirile personale ale cărei forme le surprinde în stilul său creativ, un limbaj original plin de afecțiune și iubire, inspirate și din frumusețea naturii, așa de exemplu în poezia „Nopți de iarnă”: Sunt frumoase / Nopțile de iarnă / Și pline de bucurii.../ Îți amintești?/ Tot iarna, ne-am cunoscut și noi / Ce romantic / Era pe vremea / Aceea.../

          Din poezia „Fulgi de zăpadă”: Fulgi de zăpadă / Îmi picură obrazul / Sărutat de tine / Dar nu plecați / Voi fulgi de nea / Eu vă iubesc / Așa cum îl iubesc / Pe „ el”.../ Și dacă totuși / Vreți să plecați / Lăsați-mi măcar / Amintirile.../

          În poezia „Amurg”, poeta își exprimă trăirile duhovnicești prin legământul iubirii, un fapt deja consumat pe care îl aduce cu duioșie în prezent prin câteva versuri demne de analizat și apreciat: În taină am legat / ceva.../ Și azi nu am puterea, să desfac .../ Am îngenunchiat în fața templului / Etern al iubirii / Și am plâns.../ Pe rugul iubirii / Am pus și eu / O jertfă / Într-un amurg / De vară /.

          Poezia autoarei pare a fi simplă, dar foarte agreată de cititori.

          Îmbracă forma unei sensibilități aparte, dând versurilor sale tonuri de incantație și melancolie, care intră spiritual în rezonanță cu sufletele care au afinități asemănătoare.

          Luminița Rus Cincea, este un poet care promite ascensiune în domeniul creației lirice – îi doresc succes!

 

                                                                             Floarea PLEȘ

                                                          Președinta Cercului Astra oraș Năsăud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5