Mai multă hârţogăraie la casele de schimb valutar

Agenţii economici care deţin case de schimb valutar trebuie să informeze consumatorii, în scris, înainte de tranzacţia efectivă, despre cursul practicat şi despre suma care urmează a fi înmânată acestora. Această prevedere face parte din Ordinul 448/2009 privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar, al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), ce a fost publicat în Monitorul Oficial, pe data de 7 iulie. Prevederile acestuia vor intra în vigoare în şapte zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

În acest sens, operatorii economici trebuie să completeze un formular de acceptare a tranzacţiei de ambele părţi astfel încât consumatorul să poată face o alegere raţională. Ordinul prevede că firmele care se ocupă cu schimbul valutar trebuie să facă dovada că a informat în scris consumatorul înainte de efectuarea tranzacţiei.

„Formularul de acceptare a tranzacţiei trebuie să fie scris pe o singură pagina format A5, vizibil şi lizibil, iar literele să aibă mărimea minimă de 10 puncte tipografice şi trebuie să cuprindă obligatoriu informaţii referitoare la: denumirea şi adresa operatorului economic, data emiterii, numele şi prenumele consumatorului, seria şi numărul de buletin/carte de identitate/paşaport a/al acestuia, suma tranzacţionată, suma ce urmează a fi încasată de consumator, semnătura operatorului şi cea a consumatorului. Formularul-tip va fi întocmit atât în limba română, cât şi în limba engleză, în două exemplare, un exemplar pentru consumator, iar celalalt pentru operatorul economic", potrivit Ordinului 448/2009 al ANPC.

De asemenea, agenţilor economici care realizează tranzacţii valutare le este interzisă afişarea oricăror alte informaţii pe suportul sau panoul unic pe care sunt înscrise cursurile de schimb valutar, atât la vânzare cât şi la cumpărare.

Potrivit directorului coordonator adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Lorica Şut, în judeţul nostru, agenţii economici care deţin case de schimb valutar vor fi consiliaţi în acest sens, la începutul săptămânii viitoare, luni, 13 iulie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5