Casele de schimb valutar, obligate să instaleze sisteme audio-video lângă ghişeu

Agenţii economici care deţin case de schimb valutar vor fi obligaţi să le doteze cu sisteme de supraveghere video pe care să le instaleze la ghişee. Prevederile fac parte dintr-un proiect de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Proiectul stipulează că operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar au obligaţia ca, în interiorul caselor de schimb valutar/punctelor de lucru/punctelor de schimb valutar, să instaleze lângă ghişeul de schimb valutar sisteme audio - video cu sonor, ce vor funcţiona pe perioada programului zilnic de lucru. Informaţiile înregistrate pe sistemele audio-video cu sonor vor fi stocate pentru o perioada de minim 30 de zile pentru a putea fi puse la dispoziţia organelor de control.

Proiectul de ordin a fost iniţiat după ce au fost înregistrate mai multe cazuri în care consumatorii au fost înşelaţi la tranzacţiile cu valută. În judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost astfel de probleme cu aplicarea unor comisioane foarte mari la schimbul valutar. Unele case de schimb valutar percepeau comisioane de până la 16 la sută din suma tranzacţionată.

Comisarii pentru protecţia consumatorilor oferă bistriţenilor care au de schimbat valută, câteva sfaturi pentru a evita neplăcerile cauzate de tranzacţiile valutare în defavoarea lor. Astfel, cetăţenii trebuie să fie foarte atenţi atât la afişajul exterior al cursului de schimb, cât şi la cel interior, să verifice cu atenţie cursul valutar menţionat în dreptul valutei pe care doreşte să o schimbe. De asemenea, ei trebuie să verifice dacă acel curs valutar este valabil pentru bancnote sau pentru cecuri de călătorie şi să acorde o atenţie deosebită comisionului practicat de agenţie (acesta trebuie să fie înscris cu culoarea roşie pe un panou distinct).

Persoanele care schimbă valută sunt sfătuiţi să solicite casierului formularul de acceptare a tranzacţiei înainte de efectuarea propriu - zisă a schimbului valutar, să citească atent informaţiile menţionate în acest formular, respectiv suma tranzacţionată, cursul de schimb utilizat, suma ce urmează a fi încasată şi comisionul perceput de operatorul economic.

Comisarii sfătuiesc cetăţenii să nu semneze acel formular dacă nu sunt de acord cu efectuarea tranzacţiei. În cazul în care formularul este semnat, reclamaţiile consumatorilor păgubiţi nu mai au temei legal de cercetare, deoarece se consideră că aceştia au luat la cunoştinţă datele menţionate în formular şi au fost de acord cu efectuarea tranzacţiei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5