Mai mulţi bani pentru medicamente

Se scumpesc medicamentele de azi, noul sistem de compensare a medicamentelor aplicându-se şi la comprimatele care până acum erau gratuite. Încă nu se ştie ce se va întâmpla cu tratamentul pentru bolnavii de diabet, cancer sau hepatită.

Instituţia de asigurări de sănătate nu mai decontează decât medicamentele generice, ieftine, pentru cele originale, pacientul fiind nevoit să scoată din buzunar şi sume de până la 10 ori mai mari decât cele pe care le plăteşte acum.

Casa de Asigurări de Sănătate nu va mai suporta din fondul asigurărilor de sănătate ,,grosul” preţului medicamentelor originale, lăsându-l pe bolnav să îşi cumpere medicamentele scumpe, originale, dacă îi dă mâna.

Conform noului sistem de compensare, preţul unor medicamente va rămâne neschimbat. În schimb, la altele, co-plata pacientului va fi uriaşă.

Reprezentanţii Casei de Asigurări spun că prin noul sistem se vrea încurajarea consumului de medicamente ieftine, care au aceleaşi efecte ca şi cele scumpe.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, citat de Mediafax, susţine că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, pentru medicamentele compensate.

,,Doar în cazul în care pentru o anumită boală nu sunt medicamente generice, cele originale vor rămâne la aceeaşi compensare ca până acum. Sistemul de compensare suferă o modificare, nu se scumpesc medicamentele”, ne-a precizat unul dintre farmacişti.

Pentru ca pacienţii cu boli cronice să îşi poată cumpăra medicaţia lunară fără să plătească sume care pot ajunge şi la mai mult de zece milioane de lei vechi, pentru anumite afecţiuni, ei vor trebui să se prezinte la medicii specialişti care îi au în evidenţe pentru a le modifica reţetele, înlocuindu-le medicamentele originale cu cele generice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5