Noul sistem de compensare a medicamentelor

Un sistem greoi şi greu de înţeles

Pacienţii sunt nevoiţi să negocieze cu medicii de familie cu privire la prescrierea reţetelor odată cu noua modalitate de compensare a medicamentelor care îi dezavantajează. Dacă până acum ei beneficiau de o medicaţie mai scumpă în mod gratuit ori compensat, acum bolnavii sunt puşi în postura să o înlocuiască cu una mai ieftină, adică un medicament românesc pentru aceeaşi afecţiune care era tratată anterior cu medicamente mai scumpe.

Noul mod de compensare a medicamentelor a fost pus în aplicare de la 1 iulie, iar medicii de familie spun că este cel mai complicat sistem de compensare de până acum, dar şi cel mai dezavantajos pentru pacienţi. Situaţia este mai gravă pentru cei care au reţete prescrise de medici de la 1 iulie.

Pentru bolnavii cronici, situaţia va fi mai grea în septembrie, spun medicii, pentru că cei mai mulţi au apucat să-şi ia medicamentele conform reţetelor prescrise înainte de 1 iulie pentru o perioadă de trei luni.

Deja a trecut o săptămână, iar medicii se confruntă cu situaţii în care trebuie să ducă muncă de lămurire, zilnic, cu pacienţii, pe această temă.

,,Pe majoritatea bolnavilor cronici i-am convins cum stau lucrurile odată cu schimbarea modalităţii de compensare a medicamentelor. Problemă va fi după luna septembrie, pentru că mulţi dintre bolnavii cronici au apucat să-şi ia medicaţia pentru o perioadă de trei luni, înainte de 1 iulie. Abia atunci vom vedea cum reacţionează pacienţii noştri. Oricum varianta de prescriere a tratamentului va fi cea pe care o vedem noi, care va fi potrivită afecţiunilor bolii respective. Acum bolnavii merg pe mâna farmaciştilor care le dau posibilitatea să aleagă un medicament mai ieftin din trei sau patru care au aceeaşi substanţă în compoziţia medicamentului”, ne-a explicat un medic de familie.

Concret, medicii care vor prescrie reţetele bolnavilor, vor trebui să explice pacienţilor, recomandând tratamentul în funcţie de eficienţa terapeutică, ori în funcţie de posibilitatea financiară a bolnavului, având în vedere că vor fi medicamente pentru care oamenii vor plăti de două sau chiar de trei ori mai mult.

În acest sens, trebuie menţionat că cel mai ieftin medicament se stabileşte acum pe clase terapeutice, ceea ce înseamnă că CNAS va compensa cele mai ieftine medicamente dintr-o clasă terapeutică.

Prin acest nou mod de compensare, CNAS a dorit să reducă foarte mult cheltuielile de la bugetul de stat cu reţetele compensate, în condiţiile în care fondul asigurărilor de sănătate a înregistrat scăderi constante în ultima perioadă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5