Din iulie, un nou sistem de prescriere a medicamentelor compensate

Şefii sistemului sanitar vor să schimbe din temelii sistemul de prescriere a medicamentelor compensate, după ,,modelul olandez”. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat punerea în dezbatere publică a unui proiect în acest sens, motivat de faptul că bolnavii români consumă prea multe medicamente compensate, de la an la an mai multe şi mai scumpe, după cum reiese dintr-un comunicat al instituţiei naţionale de asigurări de sănătate.

,,Situaţia actuală este descrisă prin consum excesiv, progresiv şi disproporţionat cu posibilităţile sistemului”, se menţionează în raportul referitor la implementarea noului preţ de referinţă pentru medicamente.

Contractul cadru pentru 2010 prevede introducerea începând cu 1 iulie a noului preţ de referinţă pentru medicamente, respectiv o nouă modalitate de calcul.

,,Metodologia de lucru pentru calculul noului preţ de referinţă s-a bazat pe experienţa olandeză. Regula de calcul a preţului de referinţă se bazează pe calculul Costului dozei zilnice standard şi a dispersiei acesteia în fiecare grupă de medicamente”, se justifică în raportul CNAS.

Mai pe înţelesul tuturor, bolnavul va trebui să se încadreze într-un cost mediu pentru medicaţia zilnică, în funcţie de afecţiune. Dacă va dori să se trateze cu medicamente mai scumpe decât media stabilită, va suporta din buzunarul propriu cheltuielile suplimentare. La dezbaterea publică a acestui proiect sunt aşteptaţi atât medici, cât şi farmacişti şi asiguraţi de sănătate.

Medicii de familie şi medicii specialişti care prescriu reţetele cu medicamente compensate nu sunt deloc bucuroşi de perspectiva noului sistem de compensare.

,,Totul se rezumă la reînvierea, sub o altă formă, a plafoanelor la medicamente compensate. Şi presiunea va fi la noi, la medicii de familie", spune un medic de familie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5