A mai plecat un veteran

A mai plecat un veteran năsăudean, domnul Niculiţă Dărăban, omul care răspundea cu promptitudine la toate chemările Primăriei şi mai ales de Ziua Eroilor când se depuneau coroane la monumentul din centrul oraşului. Aştepta alături de alţi 2-3 ortaci, o comanda de a păşi în rând cu ceilalţi la Monumentul Eroilor, făcând o plecăciune de respect şi onor faţă de camarazii lui care îşi dorm somnul de veci în locuri îndepărtate.
Iată o generaţie de oameni şi umani şi nemuritori din care a făcut parte şi năsăudeanul veteran Niculiţă Dărăban, de pe strada Vasile Naşcu, la origine luşcan, adică de pe malul stând al Someşului, un bun cunoscător al adevărului istoric, un om cu demnitate şi spirit de dreptate, ca dovadă a ajuns la gradul de colonel în rezervă, ca un element de sprijin în constituirea adevărului istoric.
Ştia foarte multe şi era dornic de comunicare. Se bucura când îi solicitai lămuriri privind unele fapte de arme, redefinind unele concepte, opinii şi atitudini, reflectând asupra lumii moderne cu schimbările ei, cu solicitările tot mai mari de adaptare şi integrare socială.
Dascăl de formaţie, pregătit la şcoala din Târgu-Mureş, domnul Niculiţă a lucrat puţin timp în domeniu, dedicându-se activităţii administrative, lucrând până la pensionare ca Şef Serviciu Plan la Inteprinderea Ineul Năsăudul ce a cuprins şi carierele ilvene. A fost un salariat model, ordonat şi disciplinat cu o gândire constructivă. Medaliile şi decoraţiile obţinute în timp confirmă din plin evoluţia sa demnă de cele mai bune aprecieri.
A iubit natura, făcea plimbări pe dealurile de la Luşca, unde deţinea proprietăţi. Lua în spinare rucsacul şi puşca de vânătoare şi urca pe Cărbunari, la Casă la Deal, în Muncel, în Dumbravă sau în Mihuţa, fiind un vânător iscusit, abordând în grupul vînătorilor probleme delicate, legate de vânat, de mediul înconjurător pe care-l dorea cât mai curat şi mai bine întreţinut.
Ceremonia trecerii a fost cu paradă militară, în sunetul fanfarei de la Garnizoana Bistriţa, dominând steagul tricolor un gest al prieteniei şi solidarităţii ca parte din marea familie a unei Europe unite, civilizate, paşnice şi prospere.
Dumnezeu să-l odihnească în pacea pe care nimeni nu i-o poate tulbura!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5