Întâmplări cu miez

Maica Benedicta – fosta academician-profesor universitar…

Zoe Dumitrescu- Buşulenga a fost un nume foarte cunoscut înainte de 1989 în învăţământul şi cultura românească, fiind critic şi istoric literar, filozof, pedagog, autor de istorie a literaturii, apreciat foarte şi peste hotare. După evenimentele din decembrie 1989, lătrăii foarte democraţi au acuzat-o-n fel şi chip, ceea ce pe un om superior îl scârbeşte, astfel că a hotărât să se retragă din viaţa universitară şi culturală, ba chiar să devină monahă, călugăriţă. Cu Patriarhul Teoctist, făcură la fel, încât acesta se retrase la mănăstirea Sinaia, dar Iliescu l-a readus după o vreme, când lătrăturile au scăzut. Oare unde să meargă doamna profesor universitar?? S-a gândit la Mănăstirea Văratic, acolo unde a murit Veronica Micle. Totdeauna l-a iubit pe Dumnezeu. Şi nu numai în adâncul sufletului ei, ci a vrut să dăruiască şi studenţilor ei lumina lui HRISTOS.

Foarte des folosea Sfânta Scriptură la cursuri sau dădea citate din aceasta. Aşa se face că cineva a denunţat-o, încât a venit la domnia-sa secretarul de partid să-i reproşeze şi s-o avertizeze. Ca un părinte iubitor, ea l-a mustrat la rândul ei: „Măi copile! Spune-le şi tu că asta e cea mai importantă carte care s-a scris vreodată şi că fără ea toată bibliografia ar fi fără nicio valoare.”

Modestă şi retrasă, a trăit la MănăstireaVăratic până într-o zi frumoasă de mai, când Dumnezeu a chemat-o la Sine. Avea 86 de ani la 5 ale lunii lui florar, anul Domnului 2006. Eu şi familia mea am cunoscut-o şi o simţeam aproape pe această doamnă a literelor române din operele sale şi azi încă mai am regretul că nu am găsit timpul s-o vizitez la Văratic, acolo unde e locaş de pace cerească, dar ne vom întâlni negreşit în Împărăţia lui Dumnezeu cea neînserată.

Doamna profesor îmi aduce aminte de un faimos profesor universitar german, care a plecat cu studenţii să viziteze Muntele grecesc al Athosului şi, fermecat de pacea sfântă de aici, de liniştea ce apropie pământul de cer, le-a zis studenţilor şi studentelor adunaţi în jurul său: ”Dragii mei, eu rămân aici.Voi mergeţi acasă, fiindcă eu mi-am aflat liniştea, pacea pe care am dorit-o toată viaţa.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5