VERONICA MICLE, poeta (22 aprilie 1850, Năsăud - Văratic, 4 august 1889)
În istoria literaturii române, cel de-al optulea deceniu al secolului XIX a consemnat primele creații literare ale autoarelor autohtone. Exigentul critic George Călinescu a avut în atenție, cu multă înțelegere de altfel, tentativele de exprimare literară ale primelor „poete mărunte”[1], mai întâi în revuistica timpului:
„Poezia Matildei Cugler este decentă ca un înger cu mâinile împreunate”[2].
„În Convorbiri literare, Columna lui Traian, Revista Nouă, Veronica Micle publică din când în când poezii patetice, fără intimitate și mai ales eminesciene”[3].„În Literatorul, Matilda Poni trimise câteva poezii, la fel și Veronica Micle”[4]. Tot în 1887, Iulia Hașdeu (pseudonim Camille Armand) finaliza volumul de poezii în limba franceză, Bourgeons d'Avril[5], care apăre postum[6] în 1889.
Matilda Cugler-Poni[7] (1885) și Veronica Micle (1887) au fost autoarele care au editat primele plachete de versuri în limba română, cu același titlu Poesii.
Apreciată și selectată de publiciștii Iacob Negruzzi și Bogdan Petriceicu Hașdeu și recunoscută de Călinescu ca poetă, măruntă sau altminteri, drumul spre afirmarea literară a Veronicăi Micle fusese deschis.
Cititorul cunoaște desigur factorii care au dus la ridicarea notorietății Veronicăi la cote de neimaginat pentru o imigrantă transilvăneană, în spațiul pur românesc al Principatelor Unite.
Mult mai puțină lume știe că mama sa, Ana Campan (n. Mischinger) a fost nevoită să o crească singură, dar nu cunoaște motivele care au stat la baza școlarizării Veronicăi, tocmai în capitala Moldovei.
Școlile din Iașiul anilor 1856-1870 angajaseră, prin grija lui Gheorghe Asachi, câțiva profesori români absolvenți ai universităților austriece (în principal, Viena și Graz) aproape toți de confesiune grec-catolică. Printre ei, istoricul George Barițiu, fizicianul Ștefan Micle și filologul Petru Câmpeanu - unchiul tatălui Veronicăi. Acest nucleu etnic omogen, compact și protector a constituit familia lărgită în care a crescut viitoarea poetă.
[1] George Călinescu, Istoria Literaturii Române de la origini până în prezent, Editura Minerva, București,1985, p. 422
[2] Ibidem, p. 422.
[3] Ibidem, p. 590.
[4] Ibidem, p. 529.
[5] În traducere, Muguri de aprilie, publicat într-un volum intitulat Œuvres posthumes.
[6] Iulia Hașdeu a decedat la București în 1888, victimă a tuberculozei, la doar18 ani.
[7] Este vorba de aceeași poetă. Matilda s-a născut în 1851, a avut o căsătorie nereușită cu profesorul Vasile Burlă în 1871 și s-a recăsătorit cu universitarul Petru Poni, în 1874.
Citiţi şi:
- Prof. dr. Gheorghe Pleş a lansat volumul „Veronica Micle, de la mit spre adevăr”, la 131 de ani de la trecerea poetei în veşnicie!
- NOTE DE LECTURĂ. „Veronica Micle- De la mit spre adevăr” de Gheorghe Pleș
- Veronica Micle: Poezii
- Destinul tragic al poetei Veronica Micle. 135 de ani de când poeta a trecut pragul veșniciei
- Două evenimente de anvergură, la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud
Adaugă comentariu nou