Două evenimente de anvergură, la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud
Bucuria regăsită de a fi impreună, prin proiectul cultural mureșan ”PE URMELE VERONICĂI MICLE” organizat de către Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Asociația „Crenguța de brad” - Liga Pensionarilor Reghin, Despărțământul ASTRA Năsăud. Coordonatori proiect: Sorina Bloj, Nicolae Băciuț, Floarea Pleș și,
Expoziția de carte ”ÎN VÂRFUL PENIȚEI” - doi cronicari ai culturii năsăudene, Ioan Mititean - președintele Ligii Scriitorilor, Filiala Năsăud și soția, Lucreția Mititean - vicepreședinte Cercul ”ASTRA” oraș Năsăud.
I. ”Pe urmele Veronicăi Micle” - PROIECT CULTURAL MUREȘAN
Veronica Micle, poetă şi, mai ales, marea iubire (dacă nu cumva obsesivă)a lui Mihai Eminescu, născută cu numele de Ana Câmpeanu pe 22 aprilie 1850, în oraşul Năsăud, aflat pe atunci pe teritoriul Imperiului Austriac, a fost fiica unui cizmar şi a unei moaşe, care şi-a crescut copiii singură după moartea soţului său. Veronica îşi petrece copilăria la Iaşi, acolo unde se relochează mama ei, rămasă văduvă, şi urmează şcoala centrală de fete, făcându-se remarcată ca o elevă eminentă. Aici îl cunoaşte şi pe viitorul ei soţ, nimeni altul decât profesorul ei de fizică, Ştefan Micle, pe atunci în vârstă de 43 de ani. Ea avea doar 14 ani în 1864, când îi spune „Da‟ fostului ei profesor, viitor rector al Universităţii din Iaşi, iar până la 18 ani devine de două ori mamă. În 1866, se naşte primul copil al soţilor Micle, Valeria, iar în 1868, vine pe lume şi sora ei mai mică, Virginia.
Veronica Micle a fost o femeie cultivată în epocă, una dintre primele poete în lirica românească, şi alături de Matilda Cugler-Puni, pe care o depăşeşte în talent poetic, reprezintă poezia feminină a Junimii. Şi ca poetă, Veronica Micle a fost prezentată în umbra dominatoare a lui Eminescu.
Pentru mai multe adevăruri, vă recomand, cu toată căldură, să citiți cartea, (o carte document), -Veronica Micle - de la mit spre adevăr”- autor Gheorghe Pleș.)
Citind cartea, vă veți convinge cât de multe și grave neadevăruri despre Veronica, circulau și continuă să fie vehiculate și în acest început de secol XXIII .(Cum ni se întâmplă și nouă sau unora, în zilele de acum).
În anul 1910, Virginia Livia Micle Gruber (fiica Veronicăi ) mărturisea: "Memoria mamei mele este atât de terfelită de persoane...care n-au avut nimic sfânt în ele...dorind, după spusa lui Eminescu, să se înalțe, înjosind-o pe Veronica. Îmi pare totuși bine că am ajuns să văd oameni, care convinși de adevăr caută să rupă negurile care o învăluie pe biata Veronica și să o facă să apară iarăși luminoasă și strălucitoare cum a fost în adevăr și cum a luminat cu iubirea ei pe nefericitul geniu: Eminescu."
Și, acest lucru se întâmplă la Năsăud, la data de 30 aprilie, an curent, unde, grupul de oameni de cultură mureșeni, membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști (UZPR), iluminiști aș îndrăzni să-i numesc, printre care: Nicolae Băciuț – scriitor, Sorina Bloj – poet, Răzvan Ducan – poet, Maria Borzan - etnolog, preot Gheorghe Șincan – președintele filialei Mureș (UZPR) și mulți alții, prin acest ”pelerinaj cultural” au contribuit la O MAI DREAPTĂ CINSTIRE A UNEI POETE care trebuie pomenită nu numai pentru că şi-a legat numele, de GENIU UNIVERSAL, Mihai Eminescu - cel ce avea chipul unui „înger frumos, pe fruntea căruia era scris semnul dumnezeirii”, ci şi pentru valoarea reală a poeziei sale, judecată în contextul epocii.
Mulțumim pentru popas, dragi surori și frați întru suflet. Fiți binecuvântați de Dumnezeu cu multă sănătate.
II. Expoziție de carte ”ÎN VÂRFUL PENIȚEI”
Doi cronicari ai culturii năsăudene, Ioan Mititean - președintele Ligii Scriitorilor, Filiala Năsăud și soția, Lucreția Mititean - vicepreședinte Cercul ”ASTRA” oraș Năsăud. Cartea, un suflet mereu deschis, sau cum a numit-o domnul Mititean ”izvor de bucurie” și, de bună seamă așa este, când citești o carte bună, este ca și cum ai dialoga cu un om deștept și, ai rămâne cu o bucurie imensă în suflet. Sunt atâtea lucruri, povești, legende, basme, istorii, filozofii, care s-au născut înaintea zămislirii noastre, este minunat să le poți cunoaște. Și, toate acestea, se pot găsi doar în pagini de carte, sursa vie a informațiilor scrise.
Poarta sufletului familiei Mititean, este mereu deschisă pentru oamenii care au ceva de spus, pentru cei ce țin în mână ”tocul” și vor ca scrierile impecabile să fie purtate ”în vârful peniței”.
GLORIE, celor doi cronicari năsăudeni, pentru contributia la dezvoltarea literaturii române, prin editarea celor 50 (cincizeci) de volume, trudite cu „sudoarea frunții” și implicare sufletească. Doi dascăli de renume ai Școlii gimnaziale ”Mihai Eminescu”, care au format și redat societății oameni de mare valoare și aleasă cultură. Dumnezeu să vă binecuvânteze cu multă sănătate. De oameni ca Dumneavoastră, cultura năsăudeană și, nu numai, are nevoie.
Ioana LĂPUȘNEANU
Adaugă comentariu nou