Expoziția de carte ”În vârful peniței” - moment cultural important în "Orașul Academicienilor”

          Duminică, 30 asprilie 2023, am participat cu plăcere, împreună cu poetele din Dej, Raveca Vlașin și Zamfira Toderici,  la Expoziția de Carte ”În vârful peniței”  a scriitorilor năsăudeni Ioan și Lucreția Mititean, organizată de Liga Scriitorilor Români, Filiala Năsăud,  la Casa de Cultură ”Liviu Rebreanu” din  oraș. La prezentarea expoziției au fost prezenți și cei 43 de scriitori și artiști  din  județul Mureș,  participanți la proiectul cultural ”Pe urmele Veronicăi Micle” , proiect coordonat de doamna Sorina Bloj (membră a Cenaclului ”Flacăra”, interpretă strălucită a melodiei ”La o cană cu vin”), Nicolae Băciuț (poet, eseist, traducător) și doamna ec. Floarea Pleș ( președintele Cercului ASTRA, oraș Năsăud). Veronica Micle, marea iubire a poetului Mihai Eminescu s-a născut la Năsăud, la 22 aprilie 1850  și a fost al doilea copil al cizmarului Ilie Câmpeanu și al Anei.

            Cu câteva zile înainte de organizarea acestei expoziții, la 27 aprilie 2023, la Cercul Militar din Cluj-Napoca s-a desfășurat ședința Ligii Scriitorilor Români și Cenaclul Literar ”Artur Silvestri”, sub genericul scris de Mircea Vulcănescu ”Să nu pleci capul în fața oamenilor, ci numai în fața lui Dumnezeu”. La această ședință a cenaclului s-a prezentat și analizat  revista ”Glasul Armadiei”, editată de Liga Scriitorilor Români, Filiala Năsăud, condusă de scriitorul Ioan Mititean, care a fost invitat să vorbească despre activitatea filialei năsăudene. Scriitorul Ioan Mititean a arătat că ”Năsăudul este , de-a lungul istoriei, un focar de cultură, ce a dat 21 de academicieni”. Ioan Mititean a vorbit și despre participarea la Iași, la o mare manifestare culturală organizată în capitala Moldovei, iar apoi a prezentat cartea ”Pagini de corespondență” editată de Editura Ecou Transilvan, iar doamna Lucreția Mititean și-a prezentat cartea ”Atelierul fanteziei”.  La întrunirea din 27 aprilie a.c. de la Cluj-Napoca a vorbit și domnul Macedon Tofeni, cel mai tânăr membru al Ligii Scriitoriulor Români, care a prezentat revista ”Glasul Armadiei”(este redactorul-șef al revistei) , dar și romanul său, recent apărut..

            Revenind la Expoziția de Carte ”In vârful peniței” pot să afirm că Ioan și Lucreția Mititean reprezintă o familie-model de dascăli minunați și scriitori consacrați. Opera lor este o operă memorialistică și jurnalistică de mare valoare și cuprinde, în cele peste 50 de volume: portrete, interviuri, descrieri, proză scurtă, fapte de cultură, organizații culturale (ASTRA  sau Liga Scriitorilor Români, cum ar fi volumul ”ASTRA- un organism viu”), ”Ținutul năsăudean în lumea cărții”, ”Locuri de acasă”: volumul ”Amintiri de peste râu”, scris la 625 de ani de la atestarea documentară a satului natal, Lușca, dar și ”Borleasa- ansamblu de valori”, volum apărut recent și care se referă la satul natal al doamnei Lucreția Mititean și scris de soții Mititean și colonelul în retragere Dionisie Dinu Pop și el fiu al satului Borleasa, comuna Târlișua, județul Bistrița-Năsăud, ”Școala și         Biserica – instituții fundamentale la români”, Religia, ”Portrete de meseriași năsăudeni (1910-2010), volum scris de soții Mititean împreună cu doamna Floarea Pleș, aniversări și comemorări a unor oameni de cultură, activități din cercurile de elevi, cum este volumul ”Atelierul fanteziei”, scris de doamna Lucreția Mititean, prezentarea unor obiceiuri și tradiții de pe Valea Someșului sau Valea Ilvelor, de exemplu volumul  ”Valea Ilvelor- izvor de spiritualitate românească” (la două decenii de la lansarea festivalului ilvean de colinde). Amintim și volumele: ”Liceul Grăniceresc din Năsăud” (la 150 de ani de existență ), ”O școală după un sfert de veac” ( la 25 de ani de la înființarea Școlii ”Mihai Eminescu” din Năsăud) ș.a.

            Doamna Lucreția Mititean a scris volumul ”Vorbe înțelepte” despre care doamna Prof. Univ. Dr. Elena Macavei din Sibiu, spunea: ””Vorbele înțelepte, adunate de dascălul de vocație Lucreția Mititean ... este o invitație tonică la lectură și la reflecție, un dar făcut tuturor vârstelor de a se relaxa, distra și înălța spiritual, un îndemn adresat dascălilor de a-i urma exemplul în sensul valorificării educative a umorului”.

            Soții Mititean au călătorit de mai multe ori în America pentru a-și vizita copiii și nepoții , Călin și Călina, pe care îi iubesc foarte m,ult, ocazie cu care au apărut volumele: ”Români pe continentul american”  sau ”De  peste ocean”.

            Despre volumele scrise de Ioan Mititean  sub genericul ”În vârful peniței”, scriitorul clujean Iulian Patca spunea: ”Până la Ioan Mitiotean, două opere monografice cu caracter unicat s-au impus în conștiința publicului: prima este ”Cartea vieții”, scrisă de parohul comunei Șanț, Pamfiliu Grapini, iar a doua operă aparține țăranului Toader Hrib din ținutul Sucevei , care a scris ”Cronica de la Arbore”, urmând năsăudeanul Ioan Mititean cu cele 25 de volume ” În vârful peniței” ”.

            Prezența la Năsăud mi-a oferit bucuria de a mă întâlni cu mai mulți prieteni năsăudeni: colonel (r) Ioan V. Boțan, președintele Despărțământului ASTRA, Năsăud ( care mi-a oferit, cu dedicație, ultimul volum al Domniei Sale ”Muzeul Memorial ”Liviu Rebreanu” la ceas aniversar (1957-2022)” și îi mulțumesc pentru asta),  ec. Floarea Pleș, președinte al Cercului ASTRA, oraș Năsăud, Claudia Talpoș, președintele Comisiei de Cultură din Consiliul Local al Orașului Năsăud, prof. Ioan Seni, avocatul Pavel Știrbu, poeta Ioana Lăpușneanu, membru al Ligii Scriitorilor Români, Filiala Năsăud, Macedon Tofeni din Salva, redactorul-șef al revistei Ligii Scriitorilor, Filiala Năsăud, ”Glasul Armadiei”  și Macedon Suciu din Năsăud . Nu în ultimul rând m-a bucurat faptul că am cunoscut doi oameni minunați și anume rudele din Cluj-Napoca ale familiei Mititean: doctor în informatică, Gheorghe Dăian și soția Domniei Sale, doamna inginer Elena Dăian.

            La finalul activității am participat la o masă prietenească la locuința familiai Mititean din Năsăud, într-un decor natural încântător, iar preparatele culinare au fost foarte gustoase. Pentru prima dată în viață am gustat pâine coaptă cu slănină. A fost delicioasă! În ”Foișorul literar” din curtea casei familiei Mititean am vizitat impresionanta colecție de pixuri a familiei.

            ”Dascăli inimoși, devotați școlii ( au scris mult despre școlile în care au slujit), dar și culturii și comunității din care provin, istoriei și tradițiilor locale, Ioan și Lucreția Mititean se dedică și acum idealurilor culturale, prin arta cuvântului, lăsând în paginile cărților scrise  sentimente și gânduri frumoase pentru semenii lor. Le dorim o viață fericită și îndelungată, alături de cei dragi și apropiați, multă inspirație și aceeași putere de creație”.

Prof. Gheorghe Giurgiu, Dej, județul Cluj

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5