Dascălul, ziaristul și scriitorul IOAN MITITEAN – la ceas aniversar

Oare este cineva din Țara Năsăudului să nu știe cine este dascălul, ziaristul și scriitorul Ioan Mititean?

În una dintre cărțile sale intitulată „Mozaic cultural năsăudean” scriitorul Ioan Mititean se prezintă astfel: „Am văzut lumina zilei în satul de peste râu al Năsăudului, în prima zi a făurarului, cu trei ani înaintea declanșării celui de al Doilea Război Mondial, între dealuri domoale ce delimitează un veritabil amfiteatru uriaș natural, care te îmbie la meditație, statornicie și permanența spiritului românesc, valențe ce decurg din șansele istorice și culturale ce i-au definit satului existența. M-am născut sub semnul zodiacal al Vărsătorului, caracterizat prin originalitatea gândirii, curiozitatea spiritului, independența, propagarea noului și iubirea de semeni. Viața mea a fost plină de muncă, de efort și de dăruire, de neliniște creatoare, pusă în slujba culturii în calitate de activist cultural, de jurnalist, îndrumător al organizațiilor de copii și tineret, de director de școală, director adjunct, lider sindical, viceprimar, director de cămin cultural, vicepreședinte al Societății Culturale ASTRA, membru în Societatea Culturală „Limba noastră cea română” din Chișinău și mai nou președintele Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor Români...” 

... Și am mai adăuga: Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

            ... A scris nu mai puțin decât 3094 de articole de presă adunate în 19 cărți și 6757 de pagini au fost scrise pe parcursul al 20 de ani. Dacă ar fi scris fără întrerupere rezultă 8,47 ani, adică, un articol pe zi timp de 8 ani și jumătate.

            ... A scris 30 de cărți și împreună cu soția, distinsa doamnă Lucreția Mititean au ajuns aproape de borna de 50 de cărți scrise împreună sau fiecare ca autor separat.

Scriitoarea Raveca Vlașin l-a poreclit Cronicarul Năsăudului - („Cronicar neobosit / cu iubire-a zugrăvit / lumea-n care a trăit.”)

Recent familiei de scriitori Ioan și Lucreția Mititean le-a fost dedicată ca un omagiu cartea „Doi oameni cu sufletul cât zarea” (Editura Pim – Iași, 2024), de către două distinse scriitoare ieşene, prof. ing. dr. Gabriela Nedelcu Teodorescu şi prof. Violeta Petrea, gândită ca un „modest şi delicat omagiu” la adresa familiei de scriitori năsăudeni Lucreţia şi Ioan Mititean, constituindu-se într-un semn de aleasă preţuire pe care cele două distinse doamne l-au pregătit celor doi protagonişti năsăudeni.

Redăm doar câteva din cuvintele de admirație și prețuire scrise de anumiți oameni de cultură, adresate personalității domnului Ioan Mititean, pe care îl sărbătorim astăzi:

„Scriitorul Ioan Mititean din Năsăud, dascăl de profesie, în adevăratul sens al cuvântului, semnificând cel care luminează mințile viitorilor oameni mari, prin dăruirea înțelepciunii și a sensurilor cuvintelor scrise, a luat inițiativa de a înființa în orașul Năsăud Filiala Năsăud a Ligii Scriitorilor Români” (Al Florin Țene - Președintele național al Ligii Scriitorilor Români).

„Instruit în cultul pentru respectul învățăturii ca act fundamental de cunoaștere și frumusețe spirituală, Ioan Mititean a trăit o viață cu obsesia ,,în vârful peniței”, metaforă ce amintește de sfințenia scrierii în dimensiuni caligrafice la modul executiv, cât și la cel spiritual. Acest aspect ne duce cu gândul la grija și responsabilitatea, la sfințenia și puritatea cu care se caligrafiau cărțile bisericești, unde scrierea era sfântă.” (Prof. Antonia Bodea - Cenaclul literar „Artur Silvestri“ al Ligii Scriitorilor Români).

„Din această stirpe rară a cărturarilor predestinați, fini și exacți observatori ai faptelor și semnificațiilor face parte și dascălul năsăudean Ioan Mititean. El poartă cu demnitate și obstinație crucea, luptând doar cu arma cuvântului și animat de conștiința lui „scripta manent”. Puțini intelectuali au cutezat să intre și să rămână agora publicistică, așa cum face de peste cinci decenii adunându-și râvna între coperțile unor cărți, cu titlul comun și oarecum neutru „În vârful peniței”. (Col (r) Iulian Patca Redactor-șef AGORA LITERARĂ).

„Adevărat patriot, Ioan Mititean încearcă să lase în urma sa mărturii tulburătoare pentru publicul larg, cartea constituindu-se într-un adevărat document de istorie a culturii, de folclor românesc original, de cultură într-o arie mai largă, deoarece, foarte mulţi cărturari au ajuns, la nivel  naţional, primii în diferite domenii.” (Prof. Gabriela Nedelcu Teodorescu -  Iași).

„Ioan Mititean, în felul său deschis, colocvial, bucuros de întâlniri cu prieteni și cunoscuți la simpozioane, sesiuni de comunicări, adunări ale Astrei este același din articolele sale din ziarul „Răsunetul” sau din alte foi bistrițene, în care consemnează cu aceeași bucurie cu care îți dă o veste bună, evenimente sociale, culturale din viața județului, când presa, în cea mai mare parte preocupată înrobitor de păstrarea și mărirea tirajului, aleargă după știri senzaționale și în fond insignifiante, pentru că urâțesc viața, care este un dar de la Dumnezeu.”( Prof. univ. dr. Ion Buzași – Blaj).

„Pentru scriitorul Ioan Mititean, cartea este cea mai importantă avere. Fiecare volum tipărit are valoarea unei comori pe care vrea s-o lase cu drag moştenire urmaşilor... Din iniţiativa sa a luat naştere acţiunea cu titlu generic ,,Cartea pe roţi”, acţiune care va rămâne ca o legendă în istoria Astrei năsăudene şi a uniunii scriitoriceşti.  În calitatea sa de preşedinte al Ligii Scriitorilor - Filiala Năsăud, se dovedeşte un bun organizator, un  participant activ la toate manifestările culturale, atât din arealul năsăudean, cât şi din multe oraşe ale ţării, este adeptul bunei colaborări cu toţi factorii care promovează progresul cultural.  Ioan Mititean face parte dintre oamenii de cultură, de care Năsăudul are nevoie mereu.”  (Prof. Mircea Daroși – membru al USR și UZPR și critic literar).

„Sunt oameni care se identifică cu unele locuri. Sunt oameni care marchează trecerea prin veacuri în așa măsură, că lasă urmașilor, mereu și mereu, hrană sufletească, cu însemne prețioase ale timpului lor. Din amândouă aceste categorii face parte Ioan Mititean, ce reprezintă, prin condeiul lui atât de harnic, tot ceea ce se întâmplă mai bun și mai frumos în Țara Năsăudului.”( Dinu Virgil Ureche - Director al Editurii „Napoca Star”Cluj-Napoca).

„De-ar fi să-l definesc printr-un singur cuvânt pe Ioan Mititean, aş spune că el este prin definiţie învăţătorul, întrucât, chiar şi-n postura de ziarist, rămâne dascălul care nu şi-a uitat vocaţia şi care întotdeauna de oferit ceva din sufletul şi mintea sa celorlalţi, el rămâne mereu dascălul care simte că mai trebuie să ne înveţe ceva despre oameni, despre viaţă. Sper ca fecundul condeier al judeţului Bistriţa-Năsăud, cunoscut în toată ţara şi dincolo de Prut, la fraţii noştri mai vitregiţi de soartă, să nu se oprească aici, iar din vârful peniţei sale harnice, puse în mişcare de dragostea pentru oamenii şi zona unde s-a ivit pe lume, să mai picure multă vreme înţelepciunea care iluminează totul în jur.” (Voichița Pălăcean-Vereș -  Președinta Cenaclului literar „Artur Silvestri“ al Ligii Scriitorilor Români).

La ceas aniversar, îl întâmpinăm pe neobositul om de cultură Ioan Mititean cu apariția noului număr al Revistei „GLASUL ARMADIEI” – nr. 1(9)-2025 - (doi ani de la apariție), fiind sărbătorit și în calitate de Director al acestei reviste.

La mulți ani, multă sănătate și putere de muncă, Domnule OM DE CULTURĂ IOAN MITITEAN!

 

Macedon Tofeni

Redactor șef – Revista GLASUL ARMADIEI

 

 

 

Comentarii

01/02/25 10:00
Toderici Valeri

La mulți ani,domn' Mititeanu!
Un izvor,de energie!
Noi,îi spunem:Barosanu'!
Pentru că, Într-una...scrie
Și are voce,cât o...mie!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5