Matilda Pascal Cojocăriţa, în recital, dar şi în juriu la Crizantema de Aur. „Dor românesc”, sub bagheta maestrului Ştefan Cigu, acompaniază artiştii

Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”, ajuns la cea de a 49-a ediţie, aduce pe scena Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte, în perioada 20-22 octombrie, tot ce are mai frumos acest gen muzical, balsam pentru suflet.   Pentru prima oară în istoria sa, Festivalul „Crizantema de Aur” se va desfășura sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, fiind inițiate procedurile oficiale în vederea înscrierii romanţei româneşti pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO.

         E o ediţie de sărbătoare, iar Bistriţa îi va da strălucire, prin recitalul Matildei Pascal Cojocăriţa, de sâmbătă seara, dar şi prin orchestra Ansamblului Profesionist „Dor românesc”, care, sub bagheta maestrului Ştefan Cigu, îi va acompania pe cei 14 concurenţi, dar şi numele sonore ale romanţei.  

De altfel, Matilda Pascal Cojocăriţa este membru al juriului secţiunii de interpretare, alături de Voicu Enăchescu (președinte), Florentina Satmari, Bianca Ionescu, Daniela Vlădescu, Florin Georgescu, Traian Jurchela, Ionuț Fulea și Alina Mavrodin.

         „E o onoare pentru noi să fim invitaţi la acest festival naţional de romanţe, fapt care dovedeşte valoarea orchestrei Ansamblului profesionist „Dor românesc”, atât ca interpretare, cât şi ca diversitate a genurilor abordate”, ne-a declarat maestrul Ştefan Cigu.

Festivalul „Crizantema de Aur” va fi transmis integral în direct pe postul TVR 3 în perioada 20-22 octombrie 2016, începând cu ora 18.00, în fiecare seară. Postul TVR 2 va transmite în direct selecțiuni din Seara de Gală, începând cu ora 21.45. Recitalurile extraordinare din acest an vor fi difuzate în fiecare seară în direct pe TVR 3 începând cu ora 21.45. Joi „Surorile romanței” - romanțe, șansonete, canțonete și fado-uri, vor fi interpretate de Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Sorin Lupu și Daniel Pop.  (ultimii doi - laureați ai Festivalului „Crizantema de Aur”). Vineri, „De amorul romanței”, vor urca pe scenă Alina Mavrodin și Florin Georgescu, iar Alin Oprea şi trupa Talisman vor prezenta „Romanța ca un Talisman” .

Sâmbătă, 22 octombrie, este programat un recital extraordinar „Podul de Crizanteme Târgoviște-Chișinău”, cu participarea extraordinară a compozitorului Eugen Doga. În program vor fi romanțe pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica Micle, interpretate de laureați ai Festivalului „Crizantema de Aur” și de artiști consacrați ai scenei lirice românești, alternate cu piese orchestrale celebre din creația compozitorului Eugen Doga.

Recitalul extraordinar cu „Romanțe de aur” îi aduce în faţa publicului pe Matilda Pascal Cojocărița, Mirela Spînu, Traian Jurchela și Ionuț Fulea.

Alături de orchestra „Dor românesc” - dirijor Ștefan Cigu, la Târgovişte vor acompania orchestrele „Romanța” - dirijor Lucian Vlădescu și „Arkadia” - dirijor Marius Hristescu;

Prezentatori acestei ediţii sunt Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu, şi Miruna Ionescu și Silviu Biriș.

Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, în coproducție cu TVR și în parteneriat cu Radio România.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5