Mici-mari pelerini din Chiraleş, de dragul Maicii Domnului şi al copilăriei

Ioan Sabin Mureşan

Tocmai s-a împlinit Odovania Praznicului Naşterii Maicii Domnului. A fost o perioada binecuvântată încă din postului Adormirii Maicii Domnului, timp în care credincioşii au slăvit-o cu mai multă dragoste pe Maica Domnului decât în restul anului. Acum ne-am adus aminte ce reprezintă Fecioara Maria, Maica lui Hristos Dumnezeu pentru noi. Am realizat faptul că ea, „cea mai curată floare din rădăcina lui Iesei” a odrăslit pe Fiul lui Dumnezeu, pe Iisus Hristos, „Toiag din rădăcina lui Iesei (tatăl regelui şi psalmistului David) şi floare dintr-însul, Hristoase, din Fecioara ai odrăslit, Cel lăudat din muntele cel cu umbră deasă. Venit-ai întrupându-te din Cea neispitită de bărbat, Cel fără de trup şi Dumnezeu. Slavă puterii Tale, Doamne.” Peste tot în ţară s-au săvârşit slujbe speciale închinate Maicii Domnului şi s-au intonat cântări în cinstea ei, cântări care ne arată şi ne spun care sunt motivele pentru care noi creştinii o cinstim, o preacinstim, cum se spune în termeni teologici, pe Maica Domnului.
Şi credincioşii Chiraleşului s-au întâlnit seară de seară la biserica din sat pentru a-I cânta Maicii Domnului. Dar pentru că dragostea credincioşilor de aici faţă de Preacurata Fecioară este mare, parohul Horaţiu Mureşan a propus copiilor din sat să meargă în pelerinaj la Mănăstirea de la Recea cu hramul Naşterea Maicii Domnului. Un grup de 16 elevi s-au îmbarcat în microbuzul Şcolii din Lechinţa cu destinaţia Sfintei Mănăstiri de la Recea. Mulţumim pe aceasta cale domnului primar al comunei Lechinţa, inginer Romeo Florian, şi domnului director al Liceului Tehnologic Lechinţa, Adrian Iliuţă, pentru faptul că ne-au ajutat cu transportul până la destinaţie. Aceştia au fost însoţiţi şi de 5 adulţi, parohul bisericii Chiraleş cu doamna preoteasă şi profesori ai Şcolii Generale Chiraleş. Primul popas l-au făcut la Grădina Zoologică din Târgu Mureş. Aici, după cum s-a exprimat unul dintre participanţii adulţi la excursia – pelerinaj, elevii au văzut animale pe care altfel nu le-ar fi văzut decât numai la televizor. Elevii au făcut poze în apropierea animalelor expuse, au luat prânzul în aer liber şi s-au destins la un loc de joacă pentru copii.
În continuarea excursiei elevii au ajuns la sfânta mănăstire. Parohul Chiraleşului a prezentat istoricul mănăstirii participanţilor. Ceea ce a impresionat cel mai mult a fost „zugrăveala” bisericii realizată în tehnica mozaic. În semn de mulţumire adusă Maicii Domnului, pelerinii au rostit o rugăciune în biserica mănăstirii şi au intonat câteva pricesne închinate Maicii Domnului. Mulţi dintre elevi au lăsat pomelnice în care s-au expus dorinţele celor ce au participat la această excursie – pelerinaj, întorcându-se la cei dragi cu bucuria binecuvântării. Părinţii elevilor au fost foarte mulţumiţi de ceea ce fiii lor le-au povestit la întoarcerea acasă.
Micii-mari creştini ai Chiraleşului s-au bucurat de o zi de vacanţă de neuitat – copilărească şi duhovnicească, nădăjduind că-şi încep noul an sub ocrotirea Maicii Preacurate. Un semn de unitate special - copii, preot, dascăli şi apropiaţi împreună!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5