Am venit, Măicuță, să te mai vedem...

Ioan Sabin Mureșan

”Întru naștere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, mutatu-te-ai la viață fiind Maica Vieții și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre.”
Astfel glăsuiește troparul Adormirii Maicii Domnului fiind dătător de nădejde pentru noi, cei drept-credincioși. ”La Nicula colo-n deal” Maica Domnului, Prea Curata Fecioara Maria, ne așteaptă mereu de sute de ani ”să-i căl-căm pragul.” Eu împreună cu alți credincioși din satul meu, Chiraleș, am fost de multe ori în pelerinaj la cel mai iubit loc sfânt, spun eu, din țara noastră și întotdeauna m-am simțit ”ca acasă.”
Născut în familia părintelui Ioan Mureșan, crescut ca să spun așa ”la umbra Crucii”, educat în Biserică – semi-narul teologic, facultatea de teologie – cred că nu greșesc atunci când spun aceste cuvinte. Și poate că acum e momentul să fac o ”mărturisire publică” pe care am făcut-o de puține ori în viața mea. Eram copil la casa părintească și am avut un vis frumos. Se făcea că trebăluiam prin gos-podărie când la un moment dat un câine mic negru m-a mușcat de picior. Dar rânduiala dumnezeiască m-a ”făcut” să-mi ridic ochii spre dreapta, spre Nicula, și am văzut-o pe Maica Domnului din icoana ei făcătoare de minuni de acolo binecuvântându-mă. Încet am început să mă ridic spre cer, spre Maica prea iubită. Am înțeles pe deplin acest vis numai după ce am suferit un grav accident din care abia am scăpat cu viață când, în spital fiind, am simțit efectiv ajutorul Maicii Domnului. Sunt sigur că mulți alți credincioși sau credincioase au fost ajutați în același fel de Prea Curata.
În continuare aș dori să spun câteva cuvinte despre Postul Adormirii Maicii Domnului așa cum se desfășoară în satul meu. Începând cu 1 august în fiecare seară enoria-șii Chiraleșului ne adunăm la biserica din sat pentru slujba Paraclisului Maicii Domnului. Stihul ”Prea Sfântă Născă-toare de Dumnezeu miluiește-ne pe noi” ne însoțește pe parcursul acestui frumos itinerar duhovnicesc. Atmosfera caldă din timpul săvârșirii acestui Paraclis este completată de cuvântul de învățătură pe care părintele nostru îl ros-tește în fiecare seară. Și ca o încununare a slujbei la sfârși-tul ei, credincioșii îi cântă celei care ”șade în mijlocul co-drului” și binecuvântează din ”frumosul nost Ardeal” po-porul cel bine-credincios. O importantă contribuție au co-piii noștri care cu vocile lor angelice ”coboară” mai repede și mai ușor ”cerul pe pământ”.
Aceasta este partea liturgică, a slujbelor care se săvâr-șesc în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului. Dar credincioșii nu uită că e perioadă de post și încearcă, pe măsura posibilităților, să se ”primenească sufletește” prin Sfintele Taine ale Spovedaniei și Împărtășaniei. Credin-cioșii noștri știu că unul dintre scopurile Sfintei Liturghii este sfințirea darurilor de pâine și vin pentru sfințirea cre-dincioșilor și se apropie cu multă evlavie de scaunul spo-vedaniei și de Hristos euharistic din potir.
Și parcă și ogoarele și livezile simt că ne pregătim pentru o mare sărbătoare creștină și sunt mai ”vesele și mai rodnice”.
În ajunul sărbătorii propriu-zise credincioșii Chirale-șului merg în pelerinaj la Nicula, locul mult – iubit de Maica Domnului – pentru a participa la Sfânta Liturghie solemnă săvârșită cu ocazia hramului Sfintei Mănăstiri. Înainte de a pleca spre casă pelerinii chirlejeni cumpără, de obicei, o icoană binecuvântată de la Sfânta Mănăstire pe care o aduc ”acasă”. Când ajung în sat acești pelerini sunt întâmpinați de cei care nu au reușit să ajungă la Sfân-ta Mănăstire și în dangătul clopotelor se înconjoară biseri-ca, se cântă și se săvârșește apoi un Te Deum de mulțu-mire. Cei mai mulțumiți sunt tot copiii, îngerașii noștri, ca-re, de obicei, primesc ”șiruri cu turte” de la Nicula.
Deoarece am început articolul nostru cu troparul Adormirii Maicii Domnului considerăm ca la final să ”dăm din nou cuvântul” părinților noștri întru credință ca-re au compus Paraclisul Maicii Domnului și să rostim îm-preună cu ei cuvintele binecuvântate: ”Bucură-te, lauda a toată lumea; bucură-te, casa Domnului; bucură-te, munte umbrit; bucură-te, scăpare; bucură-te, ceea ce ești sfeșnic de aur; bucură-te, Prea Curată, care ești slava creștinilor; bucură-te, Marie, Maica lui Hristos Dumnezeu; bucură-te, rai; bucură-te, masa cea dumnezeiască; bucură-te, biserică; bucură-te, năstrapă de aur; bucură-te, bucuria tuturor.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5