Ministrul Botiş: Priorităţile ministerului sunt Codul Muncii şi Codul Social

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan Botiş, consideră că anul 2011 va reprezenta o provocare, în sensul că vor fi promovate două acte normative de importanţă majoră, şi anume, Codul Muncii şi Codul Social. Potrivit demnitarului bistriţean, în paralel cu Codul Muncii, vor fi propuse şi şase legi conexe, şi anume, legea patronatelor, a sindicatelor, a contractului colectiv de muncă, a conflictului de muncă, care reglementează activitatea CES şi a comisiilor de dialog social. În februarie, ministerul de resort va prezenta Codul Social, care va însemna o reformă socială şi va veni în sprijinul persoanelor defavorizate, a persoanelor cu dizabilităţi şi a copiilor. „Este, poate, cea mai importantă reformă în zona socială, scopul este de a îmbunătăţii calitativ toate serviciile pe care le acordăm. Eu cred că această reformă socială va schimba foarte mult în bine viaţa multor cetăţeni din România”, a declarat ministrul Muncii.

Ioan Botiş a nominalizat şi alte priorităţi, aflate deja în procesul legislativ în Parlament, precum Legea privind zilierii, Legea privind reorganizarea Inspecţiei Muncii, Legea privind formarea profesională, Legea privind ucenicia la locul de muncă şi Legea privind garantarea pensiilor private, cea din urmă urmând să prevadă ca nimeni să nu piardă niciun ban cotizat.

Ministrul Muncii a mai anunţat că, în acest an va fi implementat un program informatic care va asigura conexiunea datelor în cadrul MMFPS, care va contribui la o reducere cu 30% a birocraţiei. Ioan Botiş crede că noul sistem va veni în sprijinul cetăţeanului, care nu va fi nevoit să umble pe la cinci instituţii pentru a obţine o adeverinţă.

În perioada următoare, Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale va primi şi alte atribuţii, ministrul Ioan Botiş anunţând intenţia de a transfera inclusiv acordarea indemnizaţiei de şomaj prin această instituţie. De altfel, odată cu renunţarea la cărţile de muncă pe suport hârtie, câte trei angajaţi ai ITM din fiecare judeţ au fost transferaţi către aceste agenţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5