Guvernul îşi asumă răspunderea pe Codul Muncii

Primul-ministru Emil Boc a anunţat ieri că liderii partidelor aflate la guvernare au hotărât ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe Codul Muncii, urmând ca propuneri de modificare a acestuia să fie reţinute în cadrul discuţiilor cu partenerii sociali, dar şi prin amendamente ale parlamentarilor.

“Coaliţia propune asumarea răspunderii urmând să avem consultări cu grupurile parlamentare, după care Guvernul urmează să ia decizia finală", a declarat premierul Boc înainte începerii şedinţei Biroului Permanent Naţional al PDL.

În ceea ce priveşte “doleanţa” UNPR, şi anume problema contractelor colective de muncă, aceasta ar urma să fie soluţionată printr-o lege specială. "Am reţinut propunerea UNPR ca în privinţa contractelor colective de muncă acestea să fie reglementate prin lege specială. Asta înseamnă că legea contractelor colective de muncă rămâne în vigoare, nu este abrogată prin Codul Muncii, ci este reglementată prin lege specială", a spus Emil Boc.

În perioada următoare, Guvernul ar urma să menţionă dialogul atât cu patronatele cât şi cu sindicatele, dar şi cu grupurile parlamentare ale Puterii. Emil Boc a menţionat că este dispus să discute pe tema Codului Muncii inclusiv cu Opoziţia, dacă va exista o astfel de solicitare. De altfel, ieri după-amiază, Emil Boc şi ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan Botiş, urmau să se întâlnească cu grupul minorităţilor naţionale, iar astăzi sunt programate şedinţe de lucru cu grupurile UDMR şi PDL.

Sindicatele vin cu protestele, Opoziţia cu moţiunea de cenzură

Între timp, conducerile principalelor cinci confederaţii sindicale se reunesc pentru a discuta pe tema refuzului Guvernului de a ţine cont de punctul lor de vedere vizavi de modificarea Codului Muncii. Sindicaliştii se gândesc şi la un calendar al protestelor contra acestei legi considerată drept “constituţie” în domeniul legislaţiei muncii.

Liderul PSD Victor Ponta a declarat ieri că nu există vreun motiv pentru care Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe Codul Muncii. Ponta a mai spus că decizia de depunere a unei moțiuni se va lua după discuţiile din cadrul Uniunii Social Liberale, dar şi cu patronatele şi sindicatele.

"Mâine (n.n. marţi), la ora 11, vom avea o întâlnire comună a conducerii USL cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor la Parlament, pentru a discuta despre modificările pe care Guvernul Boc intenţionează să le aducă Codului Muncii. Din păcate, e foarte greu să urmăreşti în mod serios ce anume va modifica Guvernul, pentru că în fiecare zi se modifică modificările”, a declarat Ponta.

Liderul PSD a adăugat că dacă actula coaliţie mai deţine majoritatea în Parlament, ar trebui să prezinte proiectul pe căile normale, pentru a putea fi dezbătut şi amendat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5