Codul Muncii a ajuns la Parlament, Opoziţia anunţă moţiunea de cenzură

Guvernului a adoptat într-o şedinţă specială, desfăşurată ieri, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003 - Codul muncii. Actul normative a ajuns la Parlament, unde va fi stabilită data la care Executivul îşi va asuma răpunderea. Dacă în termen de trei zile de la angajarea răspunderii, deputaţii şi senatorii nu au iniţiat nicio moţiune de cenzură la adresa Guvernului, atunci proiectul de lege este considerat adoptat.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat ieri că Uniunea Social Liberală va depune moţiune de cenzură. Liderul liberal a mai precizat că Opoziţia îşi va promova în Parlament propria variantă a Codului Muncii. "Este o moţiune specială, având în vedere că va exprima nu doar părerea partidelor politice din opoziţia românească, ci, de data aceasta, mult mai mult. Susţinerea din partea tuturor marilor confederaţii sindicale şi patronale spune foarte mult. (...) E o moţiune de cenzură pe care o depunem în numele unei părţi importante din societatea românească", a precizat Crin Antonescu, la finalul reuniunii conducerii USL. USL urma să semneze ieri un protocol cu sindicatele şi patronatele în care sunt asumate, de comun acord, modificările considerate a fi necesare pe piaţa muncii.

Vineri, ora 16, protest la Bistriţa

Sindicatele au reluat protestele de stradă, din cauza nemulţumirilor legate de modificările aduse Codului muncii. Protestele au fost hotărâte de membrii birourilor executive ale federaţiilor din Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian şi CNSLR Frăţia.

Până la 18 martie, acţiunile sunt programate în fiecare zi, în câte opt judeţe. În ziua asumării răspunderii, va avea loc un miting la Parlament, iar un altul ar urma să se desfăşoare la Palatul Cotroceni, în ziua în care Guvernul va trimite legea pentru a fi promulgată. Tot atunci este posibil să fie declanşată şi greva de avertisment.

Protestatatrii bistriţeni vor ieşi în stradă vineri, de la ora 16.00, pentru a-şi arăta nemulţumirea. Potrivit liderului judeţean Viorel Viţelariu, de la CNSLR Frăţia, ora a fost aleasă astfel pentru a putea permite participarea sindicaliştilor din mediul privat. La mitingul de la finalul săptămânii sunt aşteptaţi între 200 şi 500 de bistriţeni, angajaţi din sistemul bugetar sau din mediul privat.

Sindicatele reclamă faptul că, potrivit modificărilor propuse de guvern pentru Codul muncii, angajatorul "poate concedia personalul salariat prin proceduri extrem de simple şi poate folosi agenţiile de muncă temporară (samsari de forţă de munca ieftină), în loc să îşi mai bată capul cu contracte de muncă". Tot noul Cod al muncii, spun sindicaliştii, permite angajatorilor "să îşi poată plăti toţi salariaţii cu salariul minim pe economie sau mai puţin, ca urmare a eliminării prevederilor legate de contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional". Sindicatele sunt nemulţumite şi de faptul că "angajatorii nu vor mai plăti sporuri şi ajutoare şi vor stabili unilateral durata timpului de lucru şi performanţele de muncă".

Mai multe drepturi …pentru angajatori

Printre modificările aduse legii de bază a pieţei muncii sunt revizuirea reglementărilor privind aplicarea clauzei de neconcurenţă,

eliminarea interdicţiei privind angajarea succesivă a mai mult de trei persoane pe perioade de probă pentru acelaşi post. De asemenea, perioadele de probă vor fi de cel mult 45 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie (de la 30 zile) şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere (de la 90 zile). Noul Cod va institui angajatorului dreptul de a stabili obiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora. Actul normativ modifică criteriile în cazul concedierilor colective, criteriul social fiind ultimul de care se va ţine seama.

Proiectul de lege aduce modificări care vizează contractul individual de muncă pe perioadă determinată, dar şi în ceea ce priveşte agentul de muncă temporară. În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depăşesc 30 zile, angajatorul va avea posibilitatea reduceri programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului.

Comentarii

01/03/11 02:37
Eu,

Pentru orice om care urmareste atent viata politica din tara noasta, este clar ca liberalii au distrus marea sansa a Romaniei de a evolua spre normalitate. In randurile care urmeaza am sa ma explic.
In timpul guvernarii Nastase (2001-2004), opozitia reuseste sa se coaguleze in alianta DA prin meritul exclusiv al lui Traian Basescu, pe de o parte, ca reprezentant al Partidului Democrat si Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, pe de alta parte, reprezentanti ai Partidului National Liberal. Se creeaza astfel posibilitatea inlaturarii de la putere a marelui “partid stat”, corupt la maxim, demagog si populist care il avea in frunte pe Nastase.
La alegerile din toamna lui 2004, Alianta DA castiga alegerile, iar locomotiva Traian Basescu castiga presedentia. Urmeaza firesc formarea guvernului, ce avea sa il aibe ca prim-ministru pe Tariceanu. Cea ce se intampla de aici mai departe, istoria va consemna, probabil, ca fiind MAREA TRADARE LIBERALA.
Hai sa vedem de ce. Cu toate ca s-a format guvernul din membri PD si PNL (partidele aflate in alianta DA), Traian Basescu, PD, Stolojan, Tariceanu si PNL isi dau seama ca au o majoritate fragila in parlament. Astfel era in pericol de neindeplinire proiectul cu care plecasera la drum Basescu si alianta, si pe bazele caruia au castigat alegerile (modernizarea statului, revizuirea consttutiei si lupta impotriva coruptiei). De aceea, printr-o intelegere nescrisa, se intrevedea o solutie de a obtine o majoritate mai solida in parlament prin declansarea alegerilor anticipate. Acest lucru era foarte posibil tinand cont de simpatia de care se bucura alianta si de sperantele din randul populatiei.
Dupa ce in prima faza Tariceanu a fost de acord cu aceasta idee, ulterior s-a razgandit si s-a legat atat de tare de scaunul de premier, incat nimeni si nimic nu l-a mai putut clinti de acolo. Aici a fost cheia problemei. Interesele personale si de grup ale lui Tariceanu au primat in fata interesului national. Ori, trebuie sa fim realisti ca fara castigarea presedentiei de catre Traian Basescu, PNL nu ar fi avut oportunitatea sa primeasca postul de premier pentru Tariceanu sau altcineva.
Din acest moment, incep neintelegerile intre PD si PNL si programul presedintelui si al aliantei DA era in pericol. Treptat, treptat, intra in scena diversiunea PSD, care speculeaza la maxim aceste neintelegeri din cadrul aliantei. Cu multa rabdare si tenacitate se pune la cale o strategie diabolica de catre Ion Iliescu, Voiculescu si compania de a-i capacita pe liberali sa intoarca armele impotriva lui Basescu si PD. In intalniri de mare taina se dau asigurari liberalilor ca PSD-istii ii vor sprijini din umbra, netransparent, in parlament, indemnandu-i sa dea afara PD de la guvernare.
Ca urmare, liberalii nu stau mult pe ganduri si la inceputul anului 2007 scot PD de la guvernare. Impreuna cu UDMR, PNL guverneaza cu 20% Romania timp de 2 ani, sustinuti in parlament de PSD PC.
Ca drept rasplata, PSD va primi resurse materiale importante pentru clientela politica, primarii si consilii judetene si din cand in cand posibilitatea de a-si impune anumite politici de stanga, folosindu-le elctoral in nemarginita demogagie care-i caracterizeaza.
Asa s-a intamplat si cu legea de majorare a salarilor cu 50% din invatamant, care a impus-o prin E. Andronesu – “Abramburica” care semana cu un lider sindical al tagmei bugetarilor. Pentru aceasta lege vina apartine in totalitate PSD si caricaturii de ministru liberal Adomnitei, cu toate ca ei acrediteaza ideea ca tot parlamentul a votat-o si presedintele promulgat-o. Imaginati-va ce se intampla daca PDL si presedintele s-ar fi opus. Ar fi fost dusmanii poporului din invatamant.
In cei doi ani de guvernare liberal – udme-rista, accesul la resurse nu a putut fi controlat de nimeni, iar PSD s-a multumit ca primesc si ei portia. Sigur, daca PSD ar fi stat bine in sondaje, ar fi declansat alegeri anticipate pentru a fi ei vioara intai la guvernare, dar erau constienti ca nu pot da lovitura in aceste conditii. PSD a preferat sa ramana in aceasta situatie jucand olul de partid in opozitie marcand puncte si din aceasta perspectiva, ori arogandu-si merite cand erau anumite reusite in guvernare zicand ca li se datoreaza lor.
Acasta duplicitate, care caracterizeaza comunistii din PSD, a adus foarte mult rau Romaniei, buversand romanii – care care nu mai aveau tabloul corect si transparent a ceea ce se intampla. Asa a decurs guvernarea in anii 2007 si 2008. Spre finalul mandatului, aceste doua partide malefice (PNL PSD) pun la cale o strategie comuna pentru alegerile prezidentiale din 2009. Pentru ca nu au reusit sa-l dea jos pe Basescu la referendumul de suspendare a presedintelui din 2007, coalitia celor 322 vor coace o noua strategie. Se aduna cu totii in laboratoarele mogulilor Voiculescu, Vantu si Patriciu si stabilesc tactica de actiune pentru campania de la prezidentialele din 2009. In acest scop a fost mentinuta alianta PSD PC. PC nici nu este un partid, dar patronul-mogul Voiculescu are trusturi media puternice. Apoi si-au dat din nou mana cu Patriciu si Vantu – alte trusturi media si impreuna declanseaza o campanie de manipulade a populatiei nemaivazuta pe aceste plaiuri romanesti. Timp de aproape un an de zile s-a pus in miscare un program mizerabil de intoxicare impotriva presedintelui Basescu si guvernului Boc.
Cu ajutorul armatei de jurnalisti-mercenari s-a pus in opera marea manipulare pe canalele TV, Realitatea TV si Antena 3 si alte canale media din presa scrisa. In tot acest an, a fost tocata populatia cu tot felul de minciuni, scenarii, santaje si manipulari grosolane – care pe principiul picaturii chinezesti – urmau sa inoculeze in capul romanilor, ca aceste minciuni sunt adevaruri. Acestea nu mai sunt lucruri care trebuie demonstrate. Orice om de buna credinta care a urmarit ce s-a intamplat in media poate discerne care este adevarul.
Acestea sunt lucrurile care trebuie spuse romanilor, pe intelesul tuturor, pentru a nu deforma realitatea si oamenii sa voteze cunoscand adevarul. Votantii PNL trebuie sa stie ca locul lor nu este langa PSD. Ei trebuie sa intareasca dreapta romaneasca alaturi de PDL si nu sa aduca stanga PSD-ista la putere. Acest lucru ar avea urmari grave pe multi ani de aici inainte si nicio scuza nu-i poate absolvi de aceasta mare TRADARE.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5