Ioan Botiş: Noul Cod al Muncii nu se mai bazează pe latura socială

Sursa:Agerpres

Noul Cod al muncii va pune baza pe performanţă, nu pe latura socială, astfel încât angajatorii să se poată dezvolta şi să poată crea noi locuri de muncă. Acesta este mesajul pe care ministrul Muncii, Ioan Botiş, l-a transmis sâmbătă agenţilor economici din judeţul Bistriţa-Năsăud, cu care s-a întâlnit la iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie.

,,Codul muncii pune baza pe performanţă, nu mai pune baza doar pe latura socială, îi spune şi angajatorului, şi angajatului că au un interes comun - să facă performanţă şi că nu este atributul angajatorului să facă protecţie socială sau asistenţă socială. Faceţi profit, investiţi, dezvoltaţi-vă şi creaţi locuri de muncă - acesta este mesajul Codului muncii pentru întreprinzători, pentru angajatori. De asistenţă socială se ocupă instituţia numită stat, care are asemenea instrumente”, a spus Botiş.

Ministrul Muncii a declarat că se impunea o reducere a cheltuielilor pe zona socială, având în vedere că acestea erau în continuă creştere.

,,Din punctul meu de vedere, Codul muncii este prima etapă în ceea ce înseamnă o reformă adevărată în economia României. Până acum, cel puţin din punctul de vedere al Ministerului Muncii, am încercat doar să reajustăm cheltuielile sociale, pentru că în momentul în care am preluat acest minister am constatat că avem o curbă de creştere pe cheltuieli sociale de aproximativ un miliard de lei pe an, astfel încât din 2006 până în 2009 am ajuns cu cheltuielile sociale de la şase miliarde la nouă miliarde de lei - foarte mult pentru o ţară ca România, o ţară care are o economie în dezvoltare şi care are nevoie în primul rând de investiţii şi de dezvoltare, şi nu neapărat de a pune accentul pe zona socială”, a susţinut Botiş.

El a dat ca exemplu ajutorul pentru încălzire, de care beneficiau în trecut peste 3,9 milioane de familii din România, dar după introducerea noilor criterii de acordare numărul beneficiarilor s-a redus de trei ori.

Urmează reducerea contribuţiilor către stat

Ministrul Muncii le-a mai vorbit agenţilor economici despre pachetul de legi pe care speră să îl treacă prin Parlament până la sfârşitul lunii iunie, care include proiectele legii zilierilor, legii uceniciei, legii meşteşugarilor şi legii economiei sociale, ultimul dintre acestea fiind de concepţie anglo-saxonă şi adresându-se zonelor defavorizate.

Potrivit lui Botiş, Guvernul pregăteşte şi un pachet de măsuri fiscale care să vină în sprijinul investitorilor, prima iniţiativă fiind reducerea contribuţiilor către stat.

,,Al doilea pachet important pe care trebuie să îl avem în vedere şi cu care probabil vom ieşi tot la mijlocul anului este legat de partea fiscală. Acest pachet fiscal presupune în primul rând, cel puţin din punctul meu de vedere, o reducere a contribuţiilor la angajator, deci vom veni cu această facilitate de tip fiscal şi vom încerca să reducem nivelul contribuţiilor, astfel încât împovărarea, taxa pe muncă să fie mai mică. La ora actuală avem undeva la 45% acest procent al taxării forţei de muncă. Din nenorocire, este destul de mare faţă de celelalte ţări din zona europeană şi cred că ar trebui să îl scădem”, este de părere ministrul Botiş.

O a doua măsură menţionată de Ioan Botiş este prelungirea perioadei de plată a datoriilor restante înregistrate de angajatori, despre care ministrul s-a ferit să dea detalii suplimentare la acest moment.

Ministrul Muncii a participat sâmbătă la o întâlnire de lucru organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud cu agenţi economici din judeţ, după ce în prealabil, în cursul zilei de vineri, a avut o întrevedere cu preşedinţii camerelor de comerţ din ţară.

Comentarii

16/03/11 08:49
Vizitator

oare incompetenta politica, va fi sanctionata vreodata ?!
daca da - n-ati mai fi ministri si nici politicieni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5