Ministrul Doina Pană vrea un dialog social real la nivelul Instituţiei Prefectului

Ministrul delegat pentru dialog social, Adriana Doina Pană, va solicita prefecturilor din întreaga ţară să transmită o previzionare pentru o perioadă de jumătate de an a temelor care vor fi luate în discuţie în cadrul şedinţelor Comisiei de dialog social.

„Există dialogul tripartit la nivelul prefecturilor, despre care eu consider, la ora actuală, că s-a derulat fără o strategie. Voi solicita tuturor prefecturilor din ţară să transmită o strategie pentru următoarele şase luni, care este temetica zonei respective, care necesită dialog social. Să nu se facă şedinţele doar de dragul de a se face, că cere ministerul, pentru că se transmit rapoarte şi ei trimit un raport”, a menţionat Doina Pană, în cadrul unei conferinţe de presă.

În cadrul Comisiei de Dialog Social sunt cooptaţi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, şefii unor instituţii deconcentrate – AJOFM, ITM, Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, ai patronatelor şi ai sindicatelor. În mod normal, atribuţia unei astfel de comisii o reprezintă asigurarea unor relaţii de parteneriat social între administraţie, organizaţiile patronale şi organizaţiile sindicale, care să permită o informare reciprocă permanentă asupra problemelor care sunt de domeniul de interes al administraţiei sau al partenerilor sociali, în vederea asigurării unui climat de pace şi stabilitate socială.

De asemenea, roul acestei structuri este consultarea obligatorie a partenerilor sociali asupra iniţiativelor legislative sau de altă natură cu caracter economico-social.

Practic, cu câteva excepţii, aceste şedinţe sunt destul de plicticoase pentru toţi participanţii, „bifate” şi fără prea mari rezultate. Dacă sindicaliştii mai au de reproşat una şi alta Guvernului, patronatele ştiu că problemele mediului de afaceri nu depind de o comisie de la Bistriţa sau de la Galaţi. Astfel, întâlnirile au devenit doar întâlniri, dar poate se va schimba ceva.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5