Ministrul Muncii: Alocarea pentru DGASPC, insuficientă! Avem nevoie de o regândire a tipurilor de servicii sociale

          Violeta Alexandru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a recunoscut că alocarea bugetară făcută de minister pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este insuficientă, dar a vorbit de necesitatea reformării serviciilor sociale. La nivelul judeţului, este vorba de doar 21% din necesarul pentru 2020, Consiliul Judeţean acoperind diferenţa de fonduri pentru a asigura funcţionarea instituţiei pe primele şase luni.

          „Aşa este, dar nevoia de bugetare suplimentară trebuie să meargă în paralel cu o evaluare a modului în care sunt gestionate aceste servicii în prezent. Sunt soluţii pentru optimizarea costurilor, sunt soluţii pentru a regândi anumite tipuri de servicii într-o altă formă şi posibil cu alte tipuri de costuri, mai ales pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale unde România este cu mult în urmă faţă de ce standard şi mod de lucru au toate ţările membre în Uniunea Europeană. Alocarea insuficientă, e adevărat, trebuie ca completarea acestor fonduri să meargă concomitent cu o reformă, cu o regândire a tipurilor de servicii, cu accent pe adulţii cu dizabilităţi, unde avem un deficit şi un mod de lucru nereformat”, a declarat ministrul Alexandru.

          În context, Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, a precizat că nu va exista o problemă în ceea ce priveşte fondurile pentru plata asistenţilor maternali, pentru că la nivelul Autorităţii există un amplu proiect pe fonduri europene prin care se suportă cheltuielile salariale a mii de asistenţi maternali. „Greutatea, impactul bugetar pe partea aceasta este, în momentul de faţă, susţinut. Nu înregistrăm solicitări sau nemulţumiri din partea DGASPC-urilor din ţară pe zona asistenţilor maternali. Este un proiect care se derulează pe încă trei ani de zile de acum încolo. Pe asistenţii maternali nu avem niciun fel de întârziere în plata salariilor”, a declarat secretarul de stat Mădălina Turza.

          Preşedintele ANDPDCA a adăugat că, în ceea ce priveşte asistenţii personali, dificultăţile au apărut din cauza proiectării bugetelor de către autorităţile locale referitor la nevoia de asistenţi personali. „Din cunoştinţa noastră, la momentul la care s-au făcut raportările s-au făcut pe nevoia care au fost. În acest momente se pare că există probleme la nivel local, ne-au fost semnalate de părinţii copiilor cu dizabilităţi, însă acest lucru are legătură cu felul în care autorităţile locale şi-au preconizat bugetul pe zona aceasta, la începutul anului. (...) Anul trecut a fost buget 0 pe asistenţi personali, nu s-a mai alocat nimic de la nivel central, precum ştiţi din februarie 2019, iar acum a fost o alocare bugetară pe această zonă”, a spus Mădălina Turza. Aceasta a menţionat că asistenţii persoanelor cu dizabilităţi nu apar în fiecare zi şi nu ai cum să nu ştii dacă ai în localitate asemenea situaţii.

***

          Practic, la nivelul judeţului nostru, din cei aproximativ 150 de asistenţi maternali, doar zece vor fi angajaţi în acest proiect european la care se face referire, la care se vor mai adăuga anual câte zece persoane. În schimb, DGASPC B-N va trebui să găsească soluţii pentru plata celor aproximativ 140 de asistenţi maternali care rămân în sarcina instituţiei!

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5