MIRELA PETRUŞ, interpreta a cântecului popular românesc

Îndrăgitei interprete a cântecului popular românesc, MIRELA PETRUŞ, îi dorim cu ocazia zilei de naştere - (7 nov.) -, cât mai multe bucurii alături de cei dragi, concerte şi spectatori care să-i aprecieze cântecele.

„La mulţi ani!”

Mirela Petruş reprezintă acum zona folclorică a Bistriţei, dar debutul şi l-a făcut cu muzică oltenească din Teleorman. Căsătoria cu un ardealean a făcut-o să schimbe atât de drastic stilul folcloric. Mirela este membră a Ansamblului «Dor Românesc» din Bistriţa Năsăud…

S-a născut în comuna giurgiuveană Găujani şi, în 1988, a absolvit Liceul de Artă “George Enescu” din Bucureşti. “Am interpretat cântece din zona Vlaşca-Teleorman până când m-am căsătorit şi m-am mutat la Bistriţa Năsăud, soţul meu fiind ardelean.

Am fost obligată de împrejurări să-mi schimb repertoriul şi, cu timpul, chiar am adoptat stilul local şi am ajuns să-l îndrăgesc”, ne-a povestit Mirela Petruş. În copilărie, artista a fost impresionată de momentul când l-a cunoscut pe marele Ion Dolănescu. “Era prima mea apariţie pe scenă, la Ateneul Român, alături de colegii de canto din liceu. Acolo l-am cunoscut pe maestrul Ion Dolănescu şi am rămas impresionată de lejeritatea cu care ne vorbea, parcă am fi fost egali în vârstă şi talent”, ne-a povestit artista.

Cinci albume, compuse împreună cu soţul ei

Acum, la peste 20 de ani de la primul spectacol, Mirela Petruş face parte din Ansamblul “Dor Românesc” al Centrului pentru Cultură Bistriţa – Năsăud şi are cinci albume. “Cele mai multe melodii, le-am compus împreună cu soţul meu, care este, la rândul său, un muzician profesionist. Am încercat să respectăm stilul zonei şi să fim cât mai aproape de autentic. Totuşi, cea mai mare realizare profesională este prezenţa în cadrul ansamblului din Bistriţa”, ne-a spus Mirela Petruş.

Cel mai interesant turneu a fost în Irak

De-a lungul carierei, artista a avut şi multe turnee, dar cel mai interesant rămâne unul făcut în urmă cu cinci ani. “Cea mai interesantă şi de neuitat deplasare în străinătate a fost în decembrie 2004, când, împreună cu un grup de colindători de la Cercul Militar Bistriţa, am fost în Irak. Acolo, erau în misiune soldaţii noştri din Bistriţa. Ne-au primit ca pe cel mai frumos dar din viaţa lor şi noi, la rândul nostru, am cântat şi am colindat din tot sufletul, pentru ei.

Cred că orice fotomodel din lume ar fi fost invidios pe noi, pentru că am făcut sute de fotografii şi am dat tot atâtea autografe. Păstrez multe amintiri de atunci, dar un petic de tricolor, primit de la infanteriştii bistriţeni, mă emoţionează cel mai mult”, povesteşte artista din Bistriţa.

“Muzica populară are grijă de sufletul omului. Ea ne însoţeşte în toate etapele vieţii noastre, la bucurie şi la necaz. De aceea avem obligaţia să fim foarte atenţi la ce cântăm, pentru că lumea aşteaptă de la noi să prindem în cântecele noastre tot ceea ce ei vor să găsească”.

Omule, în viaţa ta

Omule, în viaţa ta, fă ce-ţi cere inima,

Până stai să te gândeşti,

Trec anii şi-mbătrâneşti.

De-aia, să-ţi petreci viaţa,

Că nimeni nu îţi dă alta.

Tinereţea şi-ai tăi ani,

Nu-i poţi cumpăra cu bani.

Cât de mulţi bani poţi să strângi,

Tot c-o lingură mănânci.

http://www.etnotvmagazin.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5