Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe bistrițeni, a doua zi de Paști. Primarul Ioan Turc a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului

În a doua zi a Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor bistrițeni. Este deja o tradiție ca în fiecare an, în a doua zi de Paști, ierarhul să se afle în cel de-al doilea județ al Eparhiei, pentru a aduce și credincioșilor de aici bucuria Învierii Domnului.
Cu acest prilej, la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistriţa (secolul XIII), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul paroh Alexandru Vidican (Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”), preotul paroh Nicolae Feier (Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”), preotul paroh Vasile Beni (Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”) și preotul Emanuel Vidican – secretarul Protopopiatului Bistrița.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Hristos este Lumina lumii”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Bisericii Coroana, dirijat de prof. Rozalia Fucă-Tomescu, alături de Corul „Appassionata” al Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, dirijat de Francisc Mureșan.
La finalul slujbei, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale, în numele bistrițenilor, pentru prezență și binecuvântare.
Pentru implicarea activă în viața Bisericii și a comunității, în semn de prețuire și recunoștință, Mitropolitul Andrei a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, primarului municipiului Bistrița, Ioan Turc. Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Iulian Cioarbă, a fost distins de ierarh cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar dirijorul Corului Bisericii „Coroana”, prof. Rozalia Fucă-Tomescu, cu o activitate de peste 30 de ani în cadrul corului, a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența autorităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși bistrițeni. O parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața lăcașului de cult.
 
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5