ÎPS Andrei, în mijlocul bistrițenilor, în a doua zi de Paști, la Biserica de la Coroana

În a doua zi a Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor bistrițeni. Este deja o tradiție ca în fiecare an, în a doua zi de Paști, ierarhul să se afle în cel de-al doilea județ al Arhiepiscopiei, pentru a aduce și credincioșilor de aici bucuria marii sărbători.
Cu acest prilej, la Biserica de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistriţa (secolul XIII), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul paroh Alexandru Vidican (Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”), preotul paroh Nicolae Feier (Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”), preotul paroh Vasile Beni (Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”), preotul dr. Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița, și preotul Ilie Pioraș (Parohia Șieu Măgheruș).
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Sfânta bucurie a Paștilor”, dorindu-le tuturor celor prezenți la slujbă ca bucuria sfântă a Învierii Domnului Iisus Hristos să le lumineze sufletele.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Nicolae Pamfil Pioraș. Acesta urmează să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Buteni, din Protopopiatul Huedin.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala parohiei „Coroana”, dirijată de prof. Rozalia Fucă-Tomescu.
La finalul slujbei, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale, în numele bistrițenilor, pentru prezență și binecuvântare.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența autorităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși. Printre cei prezenți s-au numărat prof. dr. Mircea Gelu Buta, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, deputatul Bogdan Ivan Gruia, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, Alexandru Pugna și alții.
Mulți credincioși au asistat la Sfânta Liturghie în fața bisericii. Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă. De asemenea, în cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Pr. Emanuel Vidican și Mihaela Ivan

Comentarii

04/05/21 11:59
Simi

Motto:
„Nu te sfii; fii ostentativ creștin și mai ales ostentativ de nuanța adoptată prin capriciul evenimentelor, de locul unde te găsești. Adoră cu sfidătoare nerușinare publică pe Dumnezeu, pe Crist, pe Maica Domnului; urlă pe dinaintea icoanelor, dă fuga după popi si sărută-le marginea veșmântului, mănâncă prescură cu apă, cu vin si țuică,indiferent. ”
(Tudor Arghezi- Rețete)

De regulă politicienii nu scapă nici un prilej pentru a se afisa public mai mult de ochii lumii decât din profunde convingeri religioase.
Adevăratul creștin nu se roagă zgomotos afisându-se in public pentru a se face remarcat in fata celorlalti. Discreţia, este elementul esential al smereniei, foarte importantă pe planul rugăciunii. Căci spune un proverb ce merită a fi reţinut: „Un minut de discreţie valorează mai mult decât o oră de înţelepciune“. Discreţia preferată înţelepciunii! Iar un alt proverb spune despre opuşii celor smeriţi, că „indiscreţii nu au loc nici în iad!“ De aceea, virtutea discreţiei trebuie s-o vedem cu deosebire la vameşul pe care ni-l dă exemplu Mântuitorul, încercând, desigur, s-o imităm şi noi, fie în biserică, fie acasă, la serviciu, pe stradă sau în oricare alt loc, în bucurie sau tristeţe, în sănătate şi boală, deţinători de funcţii mari, sau în condiţia de simpli cetăţeni.

04/05/21 18:23
prof. G

Vremurile s=au schimbat dramatic. Într=o societate unde eminamente toți erau creștini (cum a fost în veacurile trecute), discreția era o recomandare firească. Nu era necesară mărturisirea publică, pentru a întări credința colectivă. Azi însă, când vezi cu mâhnire foarte mulți tineri receptivi la minciună, baliverne și ostilitate față de preoți și de Biserică,se recomandă a te manifesta creștin, a-ți face Sf. Cruce public și cu pietate, a iubi pe cei care ne conduc viața de la botez până la mormânt, a scrie, a vorbi deschis. Dacă ați observat, domnule Simi, chiar se cere acum un pic de curaj pentru acestea. Cu un secol în urmă, a te declara ateu era ceva de neonceput.Te considerau nebun. Azi, nebunia e socotită înțelepciune (de unii, desigur). Până de curând se clama: ,,Vrem spitale, nu Catedrale”. Iată că s=au făcut peste tot spitale, până și pe trotuare, cum s=a cerut atât de zgomotos.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5