Mitropolitul Andrei a resfinţit Biserica Monumet Istoric de la Gersa

Biserica monument istoric din parohia Gersa I, protopopiatul Năsăud a fost resfinţită de mitropolitul Clujului Andrei Andreicuţ, care a slujit alături de părintele consilier pe probleme de protocol al Arhiepiscopiei, pr Claudiu Grama, pr protopop de Năsăud, Ioan Dâmbu şi preoti din parohiile vecine.
În cadrul ceremonialului religios, ÎPS Andrei a acordat titlul de iconom stavrofor vrednicului preotul paroh Ştefan Roş, pentru modul în care a făcut ca biserica să renască. Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” de la Gersa, “spaţiu sacru, liturgic şi de arhitectură românească” din Ţara Năsăudului, după cum o descria protopopul Ioan Dâmbu, îşi regăseşte locul pe care îl merită, urmând să fie inclusă nu doar în itinerariul turistic, dar şi în cel spiritual al pelerinilor creştini. La eveniment a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.
Denumită şi Biserica veche din Grui, edificiul ridicat în 1721 a fost “înnoit” urmare a unui amplu proces de restaurare şi reabilitare. Dârzenia preotului Ştefan Roş de la Parohia Ortodoxă Gersa I, care nu a renunţat la acest proiect în ciuda piedicilor birocratice, şi munca echipei de consultanţi, constructori etc au făcut posibilă punerea în valoare a unui locaş de cult şi, mai mult, a patrimoniului istoric, cultural, etnofolcloric al zonei. Acestora li se adaugă şi efortul enoriaşilor bisericii, care, după ce au contribuit la edificarea unei noi biserici, au ştiut să preţuiască şi trecutul. În cifre, proiectul însumează restaurarea unei suprafeţe de peste 50 metri pătraţi şi amenajarea unei suprafeţe exterioare de protecţie de peste 223 metri pătraţi, precizează ec. Zsejki Iuliu, consultant în acest proiect. Valoric, redarea acestui obiectiv arhitectonic monument, inclus şi în patrimoniul UNESCO, în circuitul turistic, reprezintă 1,729 milioane lei, dintre care 1,424 milioane lei este asistenţă financiară nerambursabilă. Pe viitor, Biserica din Grui, aşa cum îi spun oamenii locului, va găzdui orele de religie pentru elevii localităţii. Pentru turişti, porţile rămân deschise, promotorii acestui proiect mizând, pe termen mediu, pe un aflux de peste 4500 de vizitatori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5