Monument istoric în curs de reabilitare Bisericuţa din lemn de la Grui – Rebrişoara
Biserica veche din lemn de la Grui (pe Valea Gersei) din Rebrişoara a fost construită în anul 1721 de George Guşă pe un teren donat de credinciosul Mâti (a Mandi), în ridul numit Continiţa. Acest an este consemnat în altar cu litere chirilice „Schit făcut în 1721”. Actualmente această bisericuţă este înscrisă în rândul monumentelor istorice, cuprins în patrimoniul UNESCO, obiectele de inventar făcând parte din patrimoniul naţional. Pe „fruntarul” edificiului există un înscris cu litere chirilice „1780 Iunie 5” şi încă unul cu litere latine „1780 Mai 30. Vasile Zugrav”. Aceste date fiind încrustate şi pe iconostas şi pe icoana din stânga altarului bisericii, se presupune că pictura a fost făcută de acelaşi meşter. În bisericuţă au fost păstrate icoane pe lemn şi sticlă din secolele XVIII şi XIX, icoane împărăteşti şi prăznicare. Lăcaşul de cult are hramul „Sfinţii arhangheli Mihail şi Gavril”.
Datorită vechimii edificiului, sunt în curs lucrări de conservare care se vor finaliza până la sfârşitul acestui an. Aşa cum a precizat părintele paroh Ştefan Roş, care slujeşte în nou biserică din Grui (construită între anii 1990-1993 la îndemnul părintelui din acea vreme, George Răţoi), investiţia este de 1,7 milioane lei, fiind derulată din fonduri structurale ale Programului Regional 2007-2013. Biserica, monument istoric din Grui, veche de aproape trei secole (1721), după lucrările de reabilitare care prevăd refacerea întregii structuri arhitecturale în forma iniţială, va putea intra în circuitul turistic.
Citiţi şi:
- Mitropolitul Andrei a resfinţit Biserica Monumet Istoric de la Gersa
- Biserica de lemn din Gersa a fost reintrodusă în circuitul turistic
- Comori rurale rebrişorene
- Episcopul Benedict Bistrițeanul, la Șopteriu. Crucea Transilvană pentru primarul Dumitru Tomșa, preotul Leon Oltean, hirotesit iconom stravrofor. Sfințirea Capelei mortuare
- Iacob şi Ioachim Mureşanu, cinstiţi la Rebrişoara
Adaugă comentariu nou