MOARTEA LUI HRISTOS, MIJLOC DE BIRUIRE A MORTII

Hristos invinge in Sine moartea pentru ca in El comuniunea omului cu Dumnezeu este realizata in mod culminant prin moarte. Hristos a acceptat moartea in Sine pentru a da ocazie puterii Sale dumnezeiesti sa se manifeste prin reunirea sufletului si trupului chiar despartite prin moarte. Iisus Hristos a invins moartea prin suportarea ei si nu prin evitarea ei, daruindu-Se si El si fiecare total lui Dumnezeu, astfel ca aceasta comuniune deplina cu Dumnezeu este si rezultatul efortului omului de renuntare totala la sine.

Baza Invierii a fost pusa prin unirea in Ipostasul Sau a naturii omenesti cu natura dumnezeiasca. Mantuitorul S-a unit ca principiu unificator si cu sufletul si cu trupul. Trupul, ca urmarea pacatului, tinde a se desprinde de suflet si sa se descompuna. Pentru a birui complet aceasta miscare a sufletului, o lasa sa mearga pana la final, adica pana la moarte, insa fara a se descompune. Acceptand moartea, urmata de Inviere, observam o definitivare in aceasta stare de renuntare la Sine, de sfintire si comuniune cu Tatal. Astfel se conciliaza starea de Jertfa si de Arhiereu permanent si de inviere a lui Hristos, de victorie eterna asupra mortii. Aflandu-Se in calitate de Jertfa curata la Tatal, sau la viata vesnica, Iisus Hristos ne poate imprima si noua oamenilor starea de jertfa curata din puterea jertfei si ne poate introduce la tatal. Mantuitorul este in starea in care a trecut de orice moarte si in care se topeste orice moarte a oamenilor. Prin moarte Iisus Hristos intemeiaza comuniunea omului cu Dumnezeu si prin aceasta invinge pe veci moartea.

Noi oamenii murim cand viata noastra se termina, insa nu de o moarte ca pedeapsa ,pentru ca rostul mortii s-a desfiintat in Hristos pentru cei care se unesc cu El, noi oamenii murim omului vechi, adica pacatului, suportand ca si Mantuitorul durerile respective, neamestecate cu pacatul, si nu ca pedeapsa pentru pacat, ci ca mijloace de depasire a mortii si ca dureri ale efortului de renuntare la acel egoism al nostru, placut si pacatos.

Moartea fara speranta Invierii vine din pacatul izolarii si moartea fara Inviere este una cu scufundarea definitiva in solitudine. Comuniunea cu Iisus Hristos, Cel care primeste moartea si prin ea este primit intru slava, este hotaratoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5