Muthi şi Armean merg mai departe!

*Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Să mă chemaţi când şedinţa este statutară! *Ioan Peteleu, viceprimar PNL: Se pare că agenda de partid este mai presus decât agenda cetăţeanului! *Alexandru Toniuc, consilier PER: Opinia mea este că forţăm un pic lucrurile! OG 55/2014 este un scandal.

Consilierii municipali Gelu Muthi şi Marius Armean rămân în funcţie, cel puţin, până la următoarea şedinţă de Consiliu Local. Tentativa de proiect prin care se constata încetarea mandatelor de consilieri PNL, odată cu înscrierea acestora în PLR, a eşuat, iar şedinţa de consiliu s-a terminat după circa cinci ore de discuţii în contradictoriu.

„Avem o problemă juridico-politică”

,,Cuiul lui Pepelea” la şedinţa ordinară a Consiliului Local al municipiului Bistriţa a reprezentat-o propunerea consilierilor liberali Sorin Hangan şi Ioan Peteleu de a constata încetarea mandatelor de consilieri PNL a foştilor colegi Gelu Muthi şi Marius Armean, odată cu înscrierea lor în PLR. Aşa că, s-a cerut suplimentarea ordinii de zi cu acest proiect de hotărâre, după ce fusese ales preşedintele de şedinţă, în persoana consilierului PSD Alexandru Bria, care a câştigat la vot în defavoarea consilierului PDL Vasile Moldovan. După ,,joaca”cu legea administraţiei, ba suplimentăm ordinea de zi cu acest proiect de hotărâre, ba nu suplimentăm, s-a ajuns la un consens: să se ia o pauză de consultări.

Sorin Hangan, consilier PNL: Pentru că s-au înscris la un alt partid, secretariatul general al PNL a hotărât radierea din lista membrilor PNL propuşi pentru calitatea de consilieri locali a domnilor Muthi şi Armean.

Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Domnule preşedinte (n.r.- Alexandru Bria) v-aş ruga să nu supuneţi la vot introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre, întrucât respectivii consilieri nu au venit pe listele PNL, au venit în Consiliul Local pe listele USL şi pentru a fi radiaţi de pe aceste liste trebuie semnăturilor celor trei preşedinţi de organizaţii judeţene, ori pe adresa care a fost transmisă apare doar solicitarea PNL. PNL nu a participat în municipiul Bistriţa la alegerile locale. A participat USL, care includea membri ai PNL, PSD şi PC. Este un proiect de hotărâre ticălos.

Sorin Hangan, consilier PNL: Eu nu am nimic cu aceşti colegi pe care îi consider şi prieteni, dar PLR nu este legal constituit. Poate, mâine, se înscriu la Tribunal şi sunt în regulă.

Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: În politică, prieteniile sunt rara avis.

Alexandru Bria (consilier PSD), preşedinte de şedinţă: Nu am să pun pe ordinea de zi acest proiect dintr-un motiv mult mai simplu şi anume, pe lângă ceea ce spuneţi dumneavoastră, nu are avizele comisiilor, deci nu a parcurs procedura pentru a ajunge pe masa noastră. Azi, cel puţin. Pe viitor, vom mai vedea.

Floare Gaftone, secretarul municipiului Bistriţa: Domnilor consilieri, aici avem o problemă juridico-politică. Mai devreme sau mai târziu, această problemă va fi tranşată de către instanţa de contencios-administrativ.

Ioan Peteleu, viceprimar PNL: Domnule primar, USL-ul nu mai există demult. Tocmai în acest sens a fost dată OG 55 pentru a se clarifica situaţia unora sau a altora. Putem pleca oricare dintre noi. Legea le permite să plece. Problema este: sunt pe lege, dacă au făcut opţiunea respectivă, pot să mai voteze în acest Consiliu, colegii noştri?

Ce să votăm mai întâi?

După pauza strategică, consilierii PDL, PNL şi PER (10 la număr) ar fi vrut să reia şedinţa cu proiectul de hotărâre prin care Consiliul Local al municipiului Bistriţa ia act de încetarea mandatelor de consilieri în cazul lui Gelu Muthi şi Marius Armean, dar cei 11consilierii PSD, PPDD şi UDMR au intrat în ordinea de zi aşa cum a fost întocmită, urmând ca proiectul de hotărâre privind încetarea mandatelor să fie dezbătut undeva mai la urmă. După ce s-au votat zece proiecte de hotărâre, s-a solicitat, din nou, o pauză, răgaz pentru consilierii PSD, PPDD, UDMR şi cei doi aleşi vizaţi Gelu Muthi şi Marius Armean să părăsească sala de şedinţe. Au mai rămas primarul Ovidiu Creţu, secretarul municipiului Floare Gaftone, 6 consilierii PDL, 2 consilieri PNL si 2 consilieri PER.

După o invitaţie făcută publică la un eveniment ce urmează a se desfăşura în acest weekend, în absenţa preşedintelui de şedinţă, edilul Ovidiu Creţu a constatat suspendarea şedinţei, pe motiv că nu este statutară. Cu toate că secretarul Floare Gaftone a insistat ca primarul să rămână în sala de şedinţe, Creţu s-a ridicat şi a plecat, spunând: ,,Să mă chemaţi când şedinţa este statutară!” La solicitarea consilierilor din opoziţie, secretarul municipiului Floare Gaftone le-a precizat că există posibilitatea convocării unei şedinţe extraordinare sau pot continua şedinţa, cu alegerea unui nou preşedinte de şedinţă, dar în acest context există pericolul ca proiectele de hotărâre adoptate să fie atacate în contencios-administrativ şi să fie considerate ilegale.

În final, n-a mai fost statutară

Şi, după un joc de-a baba-oarba, şi după ce a fost ales un nou preşedinte de şedinţă în persoana fostului primar Vasile Moldovan, şi după ce Alexandru Toniuc, consilier PER, a bătut în retragere, şi după ce a fost votat proiectul de hotărâre privind încetarea mandatelor de consilieri pentru Gelu Muthi şi Marius Armean cu 9 voturi pentru şi 1 împotrivă (Alexandru Toniuc), Floare Gaftone a reevaluat situaţia şi a pus degetul pe rană: şedinţa este nestatutară în absenţa primarului!

După circa 5 ore, şedinţa a luat sfârşit.

Alexandru Tonic, consilier PER: Opinia mea este că forţăm un pic lucrurile. Din punctul meu de vedere, OG 55/2014 este un scandal. Colegii mei liberali au tot dreptul să le retragă sprijinul politic, însă argumentul lor este neconvingător. Această premisă este falsă şi nu cred că noi putem stabili prin vot dacă acest partid există sau nu.

Ioan Peteleu, viceprimar PNL: Se vede în momentul acesta care este interesul celorlaţi consilieri. Se pare că agenda de partid este mai presus decât agenda cetăţeanului.

......................
Citiţi ediţia print !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5