Năsăud: Ziua Națională a României, sărbătorită de astrişti şi primarul Dorin Vlaşin

Nu am ignorat pandemia, dar am încercat să ne facem datoria, de buni români.
În acest an am sărbătorit 102 ani de la Marea Unire, înfăptuită la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, act istoric determinat de voința întregii națiuni române, ceea ce ne obligă să respectăm dorința și speranța înaintașilor noștri, să fim uniți, pentru o viață mai bună și sigură în țara noastră – România.
Să-i omagiem, să le recunoaștem meritele, sacrificiul și inteligența și tot ce au făcut pentru binele generațiilor care au urmat.
În ciuda tuturor dificultăților care apasă asupra poporului nostru printre care și nemiloasa pandemie – Covid 19, astriștii, persoane dezinteresate, dar cu dragoste curată pentru promovarea culturii, muncii și credinței, au continuat cu aceeași râvnă cunoscută, ca și în trecut, ideea întăririi sentimentului național, întărirea armoniei și bunei înțelegeri, prietenia și unirea care trebuie să domine sufletele noastre.
Întâmplător sau nu, Ziua de 1 Decembrie este și Ziua Națională a Astrei.
Meritele marilor înfăptuitori ai Astrei, în actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 – Andrei Șaguna, Timotei Cipariu, George Barițiu etc., sunt cunoscute, istoria le consemnează.
Tocmai acestui motiv, Cercul Astra oraș Năsăud, încă, cu o zi înainte (30 noiembrie), și-a omagiat înaintașii.
În ziua de 30 noiembrie – zi de sărbătoare religioasă „Sf. Andrei” Cercul Astra oraş a organizat la Catedrala din Năsăud, împreună cu preoții bisericii (astriști), un Te Deum (a patra ediție), în memoria astriștilor năsăudeni decedați de-a lungul vremii (nominalizându-i) și în amintirea primului președinte al Asociațiunii Astrei Centrale – Andrei Șaguna – Mitropolitul Transilvaniei, apoi, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna – ocrotitorul României.
Evenimentul s-a desfășurat în cadru restrâns, cu sobrietate, respectând regulile sanitare impuse de pandemie.
Au fost momente emoționante, amintiri de suflet și de respect pentru cei care nu mai sunt în viață, desprinse din cuvântul de învățătură a preotului paroh Rusu Florin
În ziua de 1 Decembrie, ziua cea mai importantă a națiunii, pătrunsă de eroism, curaj, patriotism, idealuri și jertfă pentru independența neamului, am sărbătorit-o prin depunerea unei coroane de flori la monumentul eroilor situat în parcul central al orașului Năsăud.
Am fost puțini, un grup de 15 astriști. Păstrând și distanța, starea creată a fost îngrijorătoare, pesimistă.
La monument, era depusă o coroană de flori de către Primăria și Consiliul Local al orașului, fiind prezebt primarul Dorin Vlaşin.
Cu reprezentanții acestei instituții ne-am văzut la distanță, salutându-ne prin semne, iar schimbul de cuvinte erau nepercepute din cauza măștii. Oricum cuvântul „La mulți ani” și „Trăiască România” a fost auzit și a dat culoare evenimentului.
Ne-am răsfirat pe aleile pustii ale parcului, îndreptându-ne spre casele noastre, cu gând bun șu speranță în mai bine.
Sub sceptrul Sf. Ierarh Andrei Șaguna, ca o binecuvântare sfântă, Asociațiunea ASTRA va merge mai departe în istoria și cultura poporului român și va fi întotdeauna un sprijin națiunii române.
Suntem datori să continuăm, să ducem mai departe idealul înaintașilor noștri, pentru ca jertfa lor să nu fi fost zadarnică.

Floarea Pleș
președ. Cerc Astra oraș Năsăud

Comentarii

02/12/20 23:27
rodica fercana

Felicit autoarea, distinsa d-nă Floarea Pleș, președinta Cercului Astra oraș Năsăud pentru implicarea organizatorică în cadrul celor două evenimente din 30 nov. și 1 Decembrie, care n-a uitat să cinstească astriștii plecați în veșnicie prin slujba religioasă și pe eroii neamului prin depunerea coroanei de flori.
N-a uitat nici de astriștii în viață, avându-i aproape într-o colaborare colegială.
Regret că nu am putut participa ca în alți ani la cele două evenimente în calitatea mea de membru al Astrei-cerc oraș Năsăud, dar cu domiciliul în Bistrița și carantinată în această perioadă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5