Nicolae Tonea, comandantul plutonului medical de la Prundu Bârgăului: Nu voi uita niciodată privirea militarilor care își puneau viața în mâinile noastre

sursa: facebook/Armata Romaniei

Sunt cuvintele plutonierului major Tonea Nicolae căruia, care deși nu e rudă cu domnul general locotenent (rz.) Tonea Adrian, îi place la fel de mult să povestească.

A fost în șapte misiuni în Teatrele de Operații, cinci în Afganistan, una în Irak si încă una în Kosovo. Acum este dislocat pentru participarea la exercițiul Vigorous Warrior 19, în Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" / Cincu JNTC iar la unitate îndeplinește funcția de comandant pluton medical în Batalionul 817 Artilerie "Petru Rareș", Prundu Bârgăului, din Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan", Bistrița.

"Pe timpul Vigurous Warrior 19, când văd pacienții care vin în ROLE 1, cu răni care par atât de reale, îmi aduc aminte de trăirile din Afganistan.

Patru misiuni le-am îndeplinit pe funcție de sanitar (asigurare medicală reală) la plutonul medical. După expertiza dobândită în tot acest timp, am mai îndeplinit trei misiuni pe funcție de consilier și instructor al forțelor afgane, Afgan National Defence Security Forces.

Nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai când știi că cineva depinde de tine și trebuie să fii atent la fiecare detaliu care i-ar putea salva viața.

Când eram în Teatrul de Operații, nu treceau câteva zile și aveam cazuri grave cu răniți. Îmi amintesc si acum ziua de Paște din 2007, când eram în misiune în Camp Lagman în Probincia Zabul, alături de partenerii americani și colegii români.

Ne-au intrat în acea zi aproape 35 de răniți, pacienți, răniți în urma luptelor cu insurgenții talibani. A fost o zi lungă dar nu voi uita niciodată privirea militarilor care își puneau viața în mâinile noastre."

Foto: Sergiu Iosub, SMAp

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5