„Salvatorii de vieţi” din Cincu. 30 de militari bistriţeni au început Cursul de acordare a primului ajutor

Astăzi, treizeci de militari din Brigada 81 Mecanizată ”General GRIGORE BĂLAN” au început Cursul de acordare a primului ajutor (Combat Life Saver Course), organizat la Centrul Național de Instruire Întrunită ”Getica” din Cincu.

Activitățile se desfășoară în cadrul exercițiului Wind Spring 19, conexat cu Exercițiul Multinațional Saber Guardian 2019, în perioada 4 – 8 iunie, sub îndrumarea plutonierului major Nicolae Tonea, de la Batalionul 817 Artilerie "Petru Rareș", Prundu Bârgăului și a plutonierului Sabina Molodoi, din cadrul Batalionului 405 Sprijin Logistic ”Năsăud”.

Pe parcursul celor cinci zile, militarii vor învăța principalele procedee și tehnici de acordare a primului ajutor, elemente care pot face diferența dintre viață și moarte, în orice împrejurare.

******

Nu voi uita niciodată privirea militarilor care își puneau viața în mâinile noastre pe timpul executării misiunilor specific în teatrele de operații."

Plutonierul major Tonea Nicolae a participat la șapte misiuni în teatrele de operații, cinci în Afganistan, una în Irak si încă una în Kosovo. Pentru cinci zile militarul va participa la instruirea celor treizeci de militari de la Cursul de acordare a primului ajutor, organizat în cadrul Saber Guardian 2019, iar la unitate îndeplinește funcția de comandant pluton medical în Batalionul 817 Artilerie "Petru Rareș" din Brigada 81 Mecanizată ”General GRIGORE BĂLAN”.

"Militarii veniți la curs sunt receptivi și învată rapid. Consider că acest curs este util pentru toți militarii deopotrivă, iar exemplele pe care le dau adesea, cu experiențele reale din teatrele de operații, îi determină să-și însușească mult mai rapid noțiunile și deprinderile necesare.

Patru misiuni le-am îndeplinit pe funcție de sanitar în cadrul plutonului medical, urmate de trei misiuni pe funcția de consilier și instructor al forțelor afgane, Afgan National Defence Security Forces.

Nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai când știi că cineva depinde de tine și trebuie să fii atent la fiecare detaliu care i-ar putea salva viața. 
Iar pentru mine este foarte important să împărtăşesc camarazilor aceste experiențe și cunoștințe dobândite pe parcursul anilor!”

De asemenea, militari din cadrul Batalioanelor 191 Infanterie, 811 Infanterie și 817 Artilerie și cercetași ai Brigăzii 81 Mecanizată au început Cursul de observatori înaintați de artilerie, organizat de Batalionul 84 Asigurare Date al Brigăzii 8 LAROM.

****

Autor: locotenent Andreea Mureşan
Foto: Andreea Mureșan și Emil Moritz 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5