Batalionul 812 Infanterie’’Şoimii Carpaţilor’’, dislocat în Teatrul de Operaţii din Afganistan

Ieri s-a desfăşurat ceremonialul militar cu ocazia dislocării Batalionului 812 Infanterie’’Şoimii Carpaţilor’’ în Teatrul de Operaţii din Afganistan.

După îndeplinirea a numeroase misiuni în Angola, Kossovo, Irak, Afganistan fără pierderi umane şi cu un profesionalism desăvârşit militarii comandaţi acum de către locotenent colonelul Cornel Scurt se află în faţa unei noi provocări. Cu un locţiitor - maiorul Mihai Mărăndel şi cu un şef de stat major maiorul Cristian Dan, tineri dar cu o experienţă vastă în diverse misiuni în teatrele de operaţii, şoimii carpatini s-au pregătit cu ardoarea specifică pentru misiunile dificile care îi aşteaptă în Afganistanul tot mai fierbinte în ultime vreme. ‘’Va fi o misiune dificilă pentru care ne-am pregătit cu ardoare – declara locotenent colonelul Cornel Scurt – gândul meu şi al nostru al tuturor este să păstrăm tradiţia batalionului şi să ne întoarcem cu toţii acasă.Expertiza acumulată şi nivelul de pregătire ne fac să afirmăm cu tărie că suntem o echipă care va face faţă tutiuror provocărilor’’

În acord cu importanţa excepţională a misiunii şi ca semn de preţuire a valorii militarilor din această unitate de elită a Armatei Române,la ceremonialul militar au participat înalte oficialităţi civile şi militare. Ministrul Apărării Naţionale i-a felicitat pe cei pregătiţi cu trup şi suflet pentru viitoarea misiune prin mesajul prezentat de secretarul de stat Mihai Vasile Ozunu. Un mesaj plin de căldură în care s-a subliniat experienţa în teatrele de operaţii a militarilor bistriţeni şi încrederea că actuala misiune va fi îndeplinită cu succes. A fost prezent la ceremonial generalul locotenent dr. Ştefan Oprea, locţiitorul Şefului Statului major General, generalul maior doctor Dan Ghica Radu, Şeful de stat major al Forţelor Terestre dar şi trei foşti comandanţi ai Bg 81 Mc ’’Grigore Bălan’’ astăzi generali, legaţi sufleteşte prin mii de fire de legendara brigadă bistriţeană - generalul maior Alexandru Rus, şeful Direcţiei Operaţii, generalul de brigadă Avram Cătănici - comandantul Diviziei 4 Infanterie ‘’Gemina’’ Cluj Napoca, generalul de brigadă dr. Ioan Manci, locţiitorul comandantul Diviziei 4 Infanterie ‘’Gemina’’ Cluj Napoca cu toţii exprimându-şi emoţia – specifică şi…permisă militarilor în aceste ocazii- şi cuvintele de apreciere pentru ostaşii batalionului. Nu a lipsit de la nici omul care s-a ocupat ani buni de pregătirea de specialitate a militarilor brigăzii, colonelul Ioan Gaftone,astăzi în rezervă. Ordinul de operaţii a fost citit în faţa unei asistenţe formată din militari şi civili care abia a încăput pe platoul unităţii, de către reprezentantul Statului major general, locotenent colonelul Marian Băncilă. Am reţinut din acest ordin misiunea principală a batalionului – aceea de a proteja populaţia afgană pe timpul extinderii legitimităţii guvernului afgan şi de a preveni, descuraja şi bloca acţiunile teroriştilor. După ce B 812 I a fost prima unitate care a efectuat încă în anul 1995 – sub comanda maiorului de atunci Alexandru Rus - o misiune în Angola, iată că prin plecarea în actuala misiune a batalioanelor de la Dej şi Bistriţa brigada mecanizată bistriţeană devine prima mare unitate a armatei române prezentă într-un teatru de operaţii extern cu două unităţi luptătoare concomitent! Ziarul Răsunetul a însoţit mereu pe militari în acţiunile lor demne de toată aprecierea, de aceea suntem alături de ei şi acum dorindu-le sănătate şi veghea permanentă a Bunului Dumnezeu asupra vieţilor şi destinelor lor ! Doamne binecuvântează armata română şi pe slujitorii ei!

Col.(rez) Florentin Archiudean

Comentarii

19/07/10 21:56

Pacat ca romanii nu le acorda respectul cuvenit. Militarii romani au devenit un fel de paria ai societatii romanesti desi mor in teatrele de operatii tocmai pentru a le fi lor bine.
Un pic de respect si onoare am incercat aici:
http://www.roarmy.ro/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5