Anul acesta se poartă mărțișoarele “Produs în Bistrița-Năsăud”
Mărțișoare realizate manual, cu multă creativitate și migală, tradiționale sau de inspirație tradițională, mărțișoare podoabe - cercei, broșe, brățări - numai bune de purtat în orice ocazie, altfel de mărțișoare, cum sunt cele comestibile sau cosmetice, realizate tot manual - acestea sunt surprizele prezentate de meșteșugarii și producătorii locali, marca “Produs în Bistrița-Năsăud”, în cadrul Târgului de Mărțișor din Piața Centrală (în apropierea Bisericii Evanghelice), în perioada 27 februarie – 1 martie 2020.
În anul 2017, mărţişorul a fost înscris de UNESCO, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, în urma demersurilor comune întreprinse de România, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, tări în care mărțișorul este un element cultural de patrimoniu.
Mărțișorul are multiple semnificații și funcții. Este considerat un obiect cu proprietăți magice, protectoare sau vindecătoare: este purtător de noroc, sănătate, are darul de a înfrumuseța și a “încălzi” sufletele. De asemenea, are funcții festive, marcând începutul primăverii, stimulând fertilitatea solului și vegetației, precum și semnificații afective, fiind dăruit persoanelor dragi.
În mod traditional, un șnur împletit din fire albe care simbolizează puritatea, începutul, renașterea naturii și fire roșii – vitalitate, sănătate, frumusețe, iubire, mărțișorul este confecționat astăzi în cele mai diverse moduri, în funcție personalitatea celor care “îi dau viață”. Dincolo de formă sau materiale, cel mai important lucru este că tradiția dăruirii mărțișorului a dăinuit peste veacuri și continuă să o facă.
La Târgul de Mărțișor din perioada 27 februarie – 1 martie 2020, meșteșugarii și producătorii locali membri ai Asociației “Produs în Bistrița-Năsăud” duc tradiția mai departe, punând mult suflet și ingeniozitate în minunate creații, de la cele tradiționale, la cele contemporane de inspirație tradițională sau inspirate din mediul ce ne înconjoară și până la mărțișoare comestibile, sau cosmetice.
Piața Centrală, zona din apropierea Bisericii Evanghelice este singurul loc din Bistrița în care puteți achiziționa mărțișoare lucrate manual, autentice, pline de culoare și dragoste. Este un prilej de a primi și dărui dragoste și un prilej de a susține, împreună, economia locală.
Citiţi şi:
- Artizanii locali aduc primăvara în Cetatea Bistrița. Târgul Breselor Moderne – Artizanii primăverii, 24 februarie – 1 martie, 4 – 8 martie!
- Artizanii primăverii dau viață cetății Bistriţa
- Artizanii locali aduc primăvara în Cetatea Bistrița
- Creațiile unicat marca „Produs în Bistrița-Năsăud” – un cadou inspirat pentru 8 Martie
- Plin, azi, la Târgul de Mărţişor! Ne-am întâlnit cu...
Adaugă comentariu nou