Artizanii primăverii dau viață cetății Bistriţa

Perioada de îngemănare a lunilor februarie și martie stă sub semnul unor sărbători cu rădăcini străvechi sau mai apropiate vremurilor noastre, ce au semnificații comune: renașterea, dragostea, vitalitatea.

Între 24 februarie – 8 Martie, Artizanii primăverii Produs în Bistrița-Năsăud dau viață miturilor și simbolurilor, prin creații meșteșugite cu suflet, făcând ca inima cetății să pulseze din nou, trecutul și prezentul, istoria și realitatea locală.

Prilej de bucurie, Dragobetele, Mărțișorul și Ziua Femeii - sărbători ce se întind pe o perioadă de 2 săptămâni - sunt strâns legate de simboluri precum fertilitatea, fecunditatea, vitalitatea. Este momentul în care natura renaște și, odată cu ea, reînvie şi iubirea.

Dragobetele marchează ziua în care întreaga suflare sărbătorește înnoirea firii și se pregătește pentru venirea primăverii. Este o nuntă a naturii și a omului cu natura. În anumite zone din România, Dragobetele se sărbătorea pe 1 Martie, probabil nu întâmplător, dacă ne gândim la semnificațiile mărțisorului și la originile geto-dace comune acestor obiceiuri.

Dăruit de 1 Martie, mărțișorul este considerat un obiect cu proprietăți magice, protectoare sau vindecătoare: este purtător de noroc, sănătate, are darul de a înfrumuseța și a încălzi” sufletele. În mod traditional, un șnur împletit din fire albe care simbolizează puritatea, începutul, renașterea naturii și fire roșii – vitalitate, sănătate, frumusețe, iubire, mărțișorul este confecționat astăzi în cele mai diverse moduri, în funcție personalitatea celor care îi dau viață”. În anul 2017, mărţişorul a fost înscris de UNESCO, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, în urma demersurilor comune întreprinse de România, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, tări în care mărțișorul este un element cultural de patrimoniu.

Având rădăcini nu foarte îndepărtate, Ziua Internațională a femeii elogiază rolul și importanța femeii în viața socială, economică și politică și, în același timp, trage un semnal de alarmă cu privire la discriminarea și violența împotriva femeilor, care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. A fost sărbătorită pentru prima dată pe 8 martie, în 1975, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Învăluiți de acest univers încărcat de gingășie, puritate, energie și frumusețe, urmașii vestitelor bresle ale cetății Bistriței au simțit să readucă cetatea la viață. Meșteșugari, artizani, producătorii locali și-au pus talentul, imaginția, emoțiile în creații autentice, tradiționale sau de inspirație tradițională, originale, 100% manuale.

La Târgul Breslelor Moderne – Artizanii primăverii, 24 februarie – 8 martie, pe Pietonal (zona din vecinătatea Bisericii Evanghelice), sărbătorim iubirea, primăvara, feminitatea cu produse inspirate din poveștile locului, realizate de cei ce le cunosc semnificația și menirea.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5