De la ,,capătul lumii”, la Biblioteca Județeană ,,George Coșbuc”

Victor Ştir

    Clubul ,,Coșbook” al Bibliotecii  Județene ,,George Coșbuc” a găzduit luni, 2 octombrie, de la ora 18.00, întâlnirea cu scriitorul Liviu Stănescu din București. Obiectul întâlnirii l-a constituit lansarea volumului ,,Am fost la capătul lumii", apărut la Editura Humanitas, în anul 2023, și conținând texte despre călătoriile autorului în țări de pe toate continentele.

  Oficiul de moderator al întâlnirii a aparținut  cantautorului folk Florin Săsărman care a făcut pentru cei prezenți o recenzie a volumului fascinantelor călătorii ale lui Liviu Stănescu, însoțite la tot pasul de surprize. Prezentarea amplă a aventurilor, precum și a datelor personale a revenit autorului, inginer metalurg de formație, care nu a practicat niciodată profesiunea pentru care s-a pregătit și a dobândit o experiență amplă, în școala vieții, practicând diverse meserii care au solicitat spiritul dezvoltării personale și al orientării în situații deloc comode.

     Parcursul călătoriilor sale a fost în continuarea pasiunii părinților pentru ieșirile, la sfârșit de săptămână din București, devenite și pentru copil un hobby durabil, exprimat metaforic: ,,părinții mi-au pus furnici pe tălpi”. Întâia plecare în călătorie a lui Liviu Stănescu s-a petrecut după o experiență avută ca om de afaceri care a deținut, în București, întâiul restaurant cu specific culinar indian, o poveste de succes de pe când era student. A fost doar începutul pentru care ,,hai-huistul” Liviu Stănescu, cum s-a autointitulat, ar putea fi invidiat  de călători  ca Dinicu Golescu, Nicolae Milescu-Spătarul, precum și de mulți alții.

    Fără a fi scriitor, a spus-o de mai multe ori, invitatul, în momentele de respiro și de inspirație ale călătoriilor, scria, pe telefon, întâmplările al căror erou a fost, acestea adunându-se, după ultima întoarcere în țară și fiind convingătoare la Editura Humanitas, care le-a trecut într-un volum conținând și un mănunchi de reproduceri după fotografii făcute de a lungul meridianelor și paralelelor străbătute.

    Sedus de talentul nativ de povestitor, publicul bistrițean, atent, interesat, a obținut autografele care să-i amintească de inepuizabila capacitate de a povesti a lui Stănescu, pentru care cele două sute și ceva de pagini au fost, probabil, doar încălzirea pentru viitoarele texte ample, care îl  vor bucura pe lectorul Humanitas, scriitorul Radu Paraschivescu.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5