A fost odată….. LIVIU CIRA, dirijor, compozitor, profesor
In memoriam Liviu Cira, la 10 ani de la trecerea în eternitate
A fost odată….. LIVIU CIRA, dirijor, compozitor, profesor
Pe 7 februarie, se împlinesc 10 ani de la plecarea în veşnicie a profesorului Liviu Cira, dirijor de cor şi compozitor român, prezenţă remarcabilă şi de necontestat a vieţii culturale mureşene şi bistriţene, între 1955 si 2005.
Născut la Şieuţ, la 18 decembrie 1931, manifestă din copilărie un interes deosebit faţă de muzică, Biserica şi jocul satului fiind peste drum de casa părintească. Copil fiind, este violonist autodidact şi chiar cântăreț la strană la slujbele de duminică.
Elev al liceului Al.Odobescu din Bistriţa, între 1947-1951, scrie mici piese pentru cor şi vioară.
Talentul său atrage atenţia profesorului Vasile Parasca, cel care îi va oferi posibilitatea de a dirija corul liceului şi care îl va îndruma pentru a urma Conservatorul. Vor rămâne prieteni şi colaboratori pe viață.
Reuşeşte, în 195,1 admiterea la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de Compoziţie şi dirijat, ajungând să fie repede remarcat de profesorii săi.
În plină epocă stalinistă, în toamna lui 1952, în urma unui denunț, suferă o condamnare politică pentru tăinuire, bănuit că ascunde implicarea unor foşti colegi bistrițeni în activități anticomuniste. Avea doar 21 de ani când a fost ridicat din cantina studențească şi întemnițat la Jilava şi la Canal, la Coasta Galeş, la muncă forțată, până în primăvara lui 1954.
Primul drum după ieşirea din închisoare îl va face la Conservator, dar nu îşi va mai putea relua studiile decât după amnistierea condamnaților politici din 1964.
Revenit la Şieuț după eliberare, notează lucrări muzicale compuse în închisoare, dintre care “Tatăl nostru" pentru cor şi două valsuri pentru vioara, închinate unei iubiri pierdute.
Se angajează la Şieu ca tehnician la GAS. Inimoşi oameni de bine, între care învăţătorul Gheorghe Țâra, îi propun înființarea, în 1954, a unui cor țărănesc în cadrul Căminului Cultural Şieu. Carisma şi pasiunea pentru arta corală a tânărului muzician mobilizează peste 100 de persoane, în majoritate tineri.
Este debutul unei bogate şi fructuoase colaborări între dirijorul Liviu Cira şi coriştii şieuani, pentru mai multe decenii. În câțiva ani, acest cor ajunge premiat la concursurile de gen, într-o epocă de mare amploare a muzicii corale, trecând prin faze raionale, regionale şi inter-regionale.
La aceste concursuri corale va prezenta şi compoziţiile personale, suite şi piese corale inspirate şi prelucrate după cântece culese şi notate personal de la ţărani de pe Valea Şieului sau, cu ocazia efectuării stagiului militar la Bragadiru, între 1956-1958, lângă Bucureşti, de la militari din zona Regatului.
Cea mai înaltă performanţă artistică a corului din Şieu a fost câştigarea fazei regionale Cluj şi participarea la faza inter-regionala dintre Cluj şi Mureş-Autonoma maghiară, de la Târgu-Mureş, în 1964. Numele dirijorului şi al Şieului apar în presa scrisă şi la radiourile vremii din Cluj şi Târgu Mureş.
În pozele alăturate, corul din Şieu în parcul orăşenesc şi pe scena bistriţeană a concursului, apoi pe fundalul montajului artistic reprezentând regiunea Cluj la faza inter-regională şi la marea defilare a formaţiilor participante, în Piața Trandafirilor Tg. Mureş.
Un nou capitol în viaţa şi activitatea sa se deschide după reluarea cursurilor de zi la Conservatorul din Bucureşti, în 1965, dar a putut aplica numai la specialitatea Profesori de muzică. Susţine examene de diferență, promovând cu brio, în 2 ani, toată programa necesară obţinerii licenţei.
Obţine din 1967 un post de profesor la Reghin, la Liceul Teoretic nr.1 şi la Şcoala de Muzică.
Sosirea sa dă un nou impuls vieţii corale reghinene.
Susţine o bogată activitate didactică, cultural-artistică şi de creaţie mai mult de trei decenii.
Înfiinţează corul şi orchestra Liceului nr. 1 Reghin, cu sprijinul inimosului director, prof Vasile Suciu. Preia conducerea Corului cadrelor didactice din Reghin, care în urma unor succese la concursuri de gen devine Corul casei de cultura Reghin. Timp de 15 ani, corul participa la festivaluri de renume: “Festivalul Ciprian Porumbescu” - Suceava, “Festivalul coral D. G. Khiriac”-Piteşti,” Festivalul Ion Vidu"-Lugoj, Reuniunea corala someşană-Năsăud, Festivalul Naţional ”Cântarea României", clasându-se de fiecare dată pe primele trei locuri. În repertoriul de concurs prezintă constant şi compoziţiile personale.
Instruieşte, din 1982, la Casa de Cultură a Tineretului Reghin, corala de cameră “Viodele” şi, cu sprijinul directorului, inimosul prof. Zaharia Man şi a Şcolii de Artă Populară Tg. Mureş, înfiinţează o clasă de canto popular de mare succes, între 1986-1989, soliştii de muzică populară pregătiţi de prof. Liviu Cira vor fi premiaţi la toate concursurile de gen din ţară, inclusiv Concursul „Maria Tănase”. Aceasta va atrage organizarea, cu sprijinul doamnei Florentina Satmari de la Televiziunea Română, a concursului “Flori de pe Mureş" din 1986, timp de 14 ediţii. Domnul profesor Cira va fi membru al juriului, alături de personalităţi de renume: Zeno Vancea, Gheorghe Oprea, Florentina Satmari, Mărioara Murărescu, ş.a.
În planul creaţiei, compune muzică corală, dar şi romanţe şi piese vocale, publicând prelucrări folclorice pentru cor, dar şi muzică corală pe versuri de poeţi clasici şi poeţi reghineni contemporani.
Devine membru al Uniunii de Creaţie Interpretativă a muzicienilor din România.
În 1991, cu ocazia sfinţirii Bisericii Ortodoxe din Şieu, i se propune reînfiinţarea vechiului cor, în cadrul parohiei, de către preotul Doru Zinveliu. Urmează o perioadă de muncă intensă, dirijorul, în varsta de 60 de ani. deplasându-se de la Reghin la Şieu, duminică de duminică, timp de câţiva ani, cu rezultate excepţionale ce se datorează participării extraordinare a credincioşilor parohiei, mulţi vechi corişti.
Corul Sf Arhangheli Mihail şi Gavril va funcţiona şi sub grija preotului paroh Aurel Macarie, care a resfinţit Biserica în 2005 şi a făcut posibilă participarea corului timp de mai mulţi ani la sfinţirea unor biserici din judeţul Bistriţa-Năsăud şi la diverse pelerinaje şi activităţi religioase.
Munca dirijorului prof. Liviu Cira a fost răsplătită, în 2005, prin “Diploma de aleasă cinstire”, acordată de Arhiepiscopia Vadului Feleacului şi Clujului, prin însuşi Preasfinţitul Arhiepiscop Bartolomeu Anania, înaltă personalitate a Bisericii Ortodoxe dar şi a Culturii Române.
În ultimii ani de viaţă, Liviu Cira s-a consacrat muzicii sacre, liturgice, compunând imnuri ale sfintei liturghii.
Experienţa trăită în copilărie, sub ocupaţie horthystă, apoi detenţia la canal la o vârstă tânără, 22 ani, i-au forjat o puternică conştiinţă naţională şi patriotică, un respect pentru adevăr, cinste, onoare, modestie şi o verticalitate ce l-au caracterizat toată viaţa.
Această evocare se doreşte o revizitare a unei pagini de istorie culturală românească de pe aceste meleaguri, iar cei care au participat la scrierea ei merită, cu prisosinţă, un omagiu peste decenii.
Este o datorie de onoare să reamintim trecerea pe acest pământ a unui om excepţional care, ca şi alţii înaintea sa, sau după, demonstrează că satul românesc a produs, de-a lungul vremurilor, oameni de valoare, ale căror preocupări, străduinţe şi năzuinţe s-au ridicat la un nivel ce conferă o aură de nobleţe neamului şi au dus faima comunităţilor româneşti din care au provenit.
În veci pomenirea Sa!
Mariana Cira Piticaru,
fostă elevă, colaboratoare şi, din Graţia Domnului, fiică
Comentarii
Un adevarat pedagog, mi-a fost profesor de muzica la Sieut si ne-a lasat tuturor chipul bland al dascalului de odinioara. DUMNEZEU SA-L AIBA IN PAZA SA !
Adaugă comentariu nou