Acasă la Ion Pop Reteganul. Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud va accesa un proiect cultural-educativ prin Programul Timbrul Monumentelor Istorice 2024

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat depunerea Proiectului „Acasă la Ion Pop Reteganul” de către Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în vederea finanțării și implementării acestuia prin Programul Timbrul Monumentelor Istorice 2024, Sesiunea de finanțare TMI - II/2024, Acțiunea tematică „Case memoriale”, Subprogramul „Punerea în valoare - interpretare și prezentare - a caselor memoriale”. Termenul limită de înscriere a proiectelor este de 9 septembrie 2024.
Proiectul are ca scop punerea în valoare a monumentului istoric Muzeul memorial „Ion Pop Reteganul” din Reteag, comuna Petru Rareș. De asemenea, consilierii județeni au aprobat asigurarea fondurilor necesare contribuției de minim 10% din valoarea proiectului, care se vor cuprinde în bugetul de venituri și cheltuieli al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, în cazul în care proiectul depus spre finanțare este declarat câștigător.
În fapt, se va solicita o finanțare de 200.000 lei, în vederea implementării unui proiect cultural-educativ „Acasă la Ion Pop Reteganul” prin care se va valoriza monumentul istoric Muzeul memorial „Ion Pop Reteganul”, perioada de derulare a proiectului fiind cuprinsă între între data semnării contractului de finanțare și 30 noiembrie 2025.
Un argument în plus pentru realizarea proiectului îl reprezintă creșterea potențialul turistic și cultural al zonei și al importanței așezămintelor culturale. Muzeul memorial „Ion Pop Reteganul” este unul din cele trei muzee memoriale aflate în componența Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, iar în anul 2025 se împlinesc 70 de ani de la înființarea acestuia, fostă Casă Memorială, și 120 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului folclorist Ion Pop Reteganul.
Muzeul memorial „Ion Pop Reteganul” din Reteag are profil memorialistic, valorificând obiecte legate de viaţa şi activitatea scriitorului Ion Pop Reteganul, pedagog, publicist și folclorist reprezentativ pentru epoca sa și a rămas în istoria folcloristicii românești ca cel mai mare folclorist al Ardealului. Clădirea, monument istoric a fost construită în anul 1866 și a devenit muzeu în 1955, având expuse piese de mobilier, manuscrise, scrisori, publicații, cărți editate la Gherla, publicații conduse sau la care a colaborat Ion Pop Reteganul, colecția ajutând la reconstituirea atmosferei specifice locuinței intelectualului rural de secol XIX. Având în vedere vechimea imobilului, compus din cinci camere și pridvor, se impune refacerea încăperilor cu tematică, restaurarea și conservarea, reorganizarea expoziției de bază, achiziții de mobilier specific.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5