”Dor de poveste, glas de rapsod - 70 de ani de muzeu la casa lui Ion Pop Reteganul”

Comunicat de presă

Împlinirea a șapte decenii de la înființarea muzeului memorial ”Ion Pop Reteganul” oferă Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud prilejul de a lansa invitația publicului larg de a participa la evenimentul cultural artistic ”Dor de poveste, glas de rapsod - 70 de ani de muzeu la casa lui Ion Pop Reteganul” - care se va desfășura la Școala Gimnazială ”Ion Pop Reteganul” din Reteag, comuna Petru Rareș, joi, 22 mai 2025, de la orele 13.00. Folcloristul transilvănean va fi readus în atenția publicului larg prin intermediul unui moment artistic susținut de elevii școlii din localitate care vor invoca personalitatea emblematică a lui Ion Pop Reteganul (1853-1905) printr-un recital de muzică și poezie și sceneta ”Rochia țesută din fire de poveste”, după un scenariu scris de doamna Maria Botiza, inspirat din viața, scrierile și corespondența lui Ion Pop Reteganul. Momentul va fi completat de recitalul susținut de ”Grupul Tradițional al Glanetașului” din Agrieș, comuna Târlișua, înființat de artista Lenuța Purja și învățătoarea Floarea Pop.

Evenimentul este parte a proiectului Acasă la Ion Pop Reteganul, finanțat de Institutul Național al Patrimoniului prin Timbrul Monumentelor Istorice, Sesiunea II / 2024_Case Memoriale, subprogramul Punerea în valoare – interpretare și prezentare – a caselor memoriale.

Parteneri ai proiectului: Centrul Județean Pentru Cultură, Inspectoratul Școlar Județean BN, Primăria Petru Rareș, Școala Gimnazială Ion Pop Reteganul - Reteag, Palatul Copiilor Bistrița.

Scurt istoric al muzeului:

Clădirea muzeului, clasată ca monument istoric (Cod LMI: BN-IV-m-B-01750), reprezintă piesa de rezistență a ansamblului de monumente dedicate folcloristului Ion Pop Reteganul, situate în comuna Petru Rareș: bustul datat 1958, amplasat în parcul din centrul localității (Cod LMI: BN-III-m-B-01739) și mormântul lui I.P. Reteganul din cimitirul Reteagului (Cod LMI: BN-IV-m-B-01749). Mai mult, muzeul este parte a celor patru instituții memoriale consacrate marilor nume ale literaturii române, originare din aceste ținuturi, alături de Muzeul Memorial „George Coșbuc” din Coșbuc, Muzeul Memorial „Liviu Rebreanu” din cartierul Liviu Rebreanu (Năsăud) și Muzeul ”Cuibul Visurilor” din Maieru, toate secții ale Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Concret, când vorbim despre muzeu ne referim la o clădire din lemn, construită pe o fundație din piatră de râu, cu pereți din nuiele împletite lipite cu lut și acoperită cu draniță, care păstrează planimetria caselor tradiționale din zona rurală a arealului etnografic someșan. Casa a fost refăcută în anul 1970 după modelul original al imobilului construit în 1866 de tatăl lui Ion Pop Reteganul. Faptul că acesta este anul construcției clădirii inițiale este confirmat atât de scrierile private ale lui I. P. Reteganul cât și de inscripția conservată în încăperea dinspre stradă a muzeului, o inscripție încrustată pe una din grinzile tavanului, pe care scrie: ”Pop Mitru ano 1866”. Imobilul este printre puținele case de acest tip arhitectural din regiune, unic în localitate.

În acest loc și-a petrecut copilăria și anii de după pensionare, până la moarte, Ion Pop Reteganul, unul dintre cei mai mari folcloriști pe care i-a dat Transilvania, comparabil, la nivel național, cu Petre Ispirescu și ca stil, cu Ioan Slavici.

Planul casei lui Ion Pop Reteganul este format din trei camere, o tindă și un târnaț, încăperi devenite azi spații expoziționale. Tinda, unde anterior era amplasată bucătăria, adăpostește la acest moment două vitrine ce conțin lucrările în ediție primă și postumă, semnate I. P. Reteganul, precum și documente personale și fotografii de familie. Tot aici se păstrează lavoarul original, format dintr-un suport de lemn pentru prosoape, o cană și un lighean de ceramică. Camera de la stradă păstrează biroul de lucru al folcloristului, așa cum a fost organizat de soția sa: masa și scaunul de lucru, biblioteca personală și piese de mobilier de familie, toate datate secol XIX. Într-o altă cameră, cea de oaspeți, este reconstruit un dormitor combinat cu sufrageria, aici fiind expuse mai multe obiecte achiziționate de-a lungul vremii. Iată, așadar, valoarea complexă a muzeului care tezaurizează numeroase artefacte culturale originale, referitoare la viața și activitatea celui apreciat elogios de numeroși și prestigioși cărturari ai timpului său ca fiind o emblemă națională.

După trecerea la cele veșnice a lui Ion Pop Reteganul (3 aprilie 1905), casa a fost locuită de fiica și soția acestuia, ambele decedate la jumătatea secolului XX (1951 fiica folcloristului, respectiv 1952 soția acestuia).

La 22 mai 1955, sub auspiciile Academiei Române, filiala Cluj, aici a luat ființă ”Casa Memorială Ion Pop Reteganul” devenită, în 1968 ”Muzeul Memorial Ion Pop Reteganul”, muzeu aflat la momentul actual în patrimoniul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

 

            Director, Direcția Programe și Proiecte Muzeale

            Lavinia Moldovan

 

Manager,

Dr.Alexandru Gavrilaș

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5