Biserica Mănăstirii Pantocrator din Beclean, pusă sub ocrotirea Sf. Paisie Aghioritul, sfințită de trei ierarhi

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 29 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, la Mănăstirea Pantocrator din Beclean,  cu prilejul sfințirii bisericii mănăstirii, pusă sub ocrotirea Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta 100 de ani.

Cei trei ierarhi au săvârșit slujba de târnosire a bisericii mănăstirii, cu hramul „Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul”, fiind singurul așezământ monahal din România care îl are ca ocrotitor spiritual pe sfântul athonit. La exterior și interior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Visarion și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, proin-protopopul Vicențiu Doru Zinveliu, starețul Mănăstirii Nicula – arhim. Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Pantocrator – protos. Luca Gheberta, starețul Mănăstirii Ciceu Corabia – protos. Teofan Timiș, duhovnicul Mănăstirii Cormaia – protos. Nicodim Sîngeorzan, duhovnicul Mănăstirii Sub Piatră – protos. Ioil Sîngeorzan, secretarul eparhial al Episcopiei Tulcii – arhid. Antonio Marian Alexe, inspectorul eparhial al Episcopiei Tulcii – arhid. Vasile Iulian, secretarul de cabinet al episcopului-vicar – arhid. Sergiu-Iustin Pop, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop Visarion a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat caracterul reversibil al atitudinilor și faptelor noastre și a accentuat primatul milei în trăirea creștină. De asemenea, ierarhul a făcut un apel și la întrajutorarea semenilor noștri afectați de inundațiile din sud-estul României.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt duhovnicesc și a evidențiat asimilarea pericopei evanghelice de astăzi, a iubirii vrăjmașilor, în spiritualitatea athonită și în cea românească. Pornind de la învățătura și îndemnul Sfântului Siluan Athonitul, acesta a spus că, pentru a păstra harul lui Dumnezeu, trebuie să facem cel puțin două lucruri esențiale: să-i iubim pe vrăjmași ca și pe prieteni și să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru necazuri la fel cum îi mulțumim pentru bucurii. De asemenea, ierarhul i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în ctitorirea așezământului monahal, ridicând încă o ctitorie pentru veșnicie.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-duhovnicească, Mitropolitul Andrei a acordat starețului mănăstirii, protos. Luca Gheberta, și proin-protopopului Vicențiu Doru Zinveliu, ctitor al bisericii mănăstirii, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” pentru clerici, recent înființat de Arhiepiscopia Clujului. Domnul Petru Miron a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Domnii Cornel Botean și Marius Botean, donatorii terenului pentru incinta mănăstirii, au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” pentru mireni. Doamna deputat Diana Morar, domnul Macarie Moldovan și domnul avocat Cristian Cârlig au primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. Domnul inginer Vasile Gheberta și domnul Vasile Săsărman au primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar domnul doctor Mihai Streza, domnul inginer Mihai Negrea, domnul inginer Lazăr Elek și domnul inginer Vasile Rădac au primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”. Totodată, diplome de aleasă cinstire au primit și alți binefăcători, iar toți copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

La rândul său, părintele stareț Luca Gheberta a mulțumit ierarhilor, ctitorilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea mănăstirii. În semn de prețuire și recunoștință, acesta le-a oferit celor trei ierarhi câte un Liturghier legat în piele.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare. Printre oficialitățile prezente s-au numărat președintele Camerei Deputaților – Daniel Suciu, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan, deputatul Diana Morar, prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, primarul orașului Beclean – Nicolae Moldovan, primarul ales al Bistriței – Gabriel Lazany și alții.

Scurt istoric

Mănăstirea Pantocrator se află așezată la periferia orașului Beclean, în cartierul Valea Viilor, fiind construită pe vatra unei vechi clopotnițe din lemn, ridicată în anul 1958, prin purtarea de grijă a părintelui Toma Bulea. Scopul înălțării acestei clopotnițe, pe terenul familiei Cornel Botean, era acela de a îndepărta primejdia adusă de vremea grea. Clopotele au fost donate atunci de familia Vasile şi Elena Răşcanu, împreună cu copiii Napoleon şi Liviu din Bucureşti, numele lor fiind menţionate pe clopotul cel mare.

După anii 2000, la inițiativa și prin implicarea directă a protopopului de Beclean din vremea respectivă, părintele Vicențiu Doru Zinveliu, și cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, s-a decis să se construiască o biserică. Astfel, piatra de temelie a fost pusă la data de 2 iulie 2006 de către vrednicul de amintire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, urmând ca până la finalul anului 2015 aceasta să fie edificată.

Așezământul monahal a fost înființat la data de 1 iunie 2017, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Atunci a fost numit stareț protosinghelul Luca Gheberta, sub coordonarea căruia au continuat lucrările la biserică și, totodată, au fost demarate lucrările de construcție a complexului monahal. Astfel, s-a dus la bun sfârșit împodobirea bisericii cu pictură în tehnica frescă, realizată de Eduard Kara și Andrei Câmpan; s-a montat iconostasul, s-au achiziționat obiecte liturgice, mobilier bisericesc și s-a realizat încălzirea prin pardoseală de marmură. În exterior, s-a finalizat amenajarea curții și ridicarea zidului de incintă, construit din piatră. Pe lângă acestea, s-a reușit construirea unei case monahale după arhitectura celor din Sfântul Munte Athos.

În prezent, complexul monahal este compus din biserica de zid și casa monahală, edificiu care cuprinde: stăreția, chiliile, trapeza, bucătăria, biblioteca, clopotnița și alte încăperi administrative. La data de 24 februarie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările efectuate la casa monahală.

Biserica mănăstirii, pusă sub ocrotirea Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, a fost sfințită la data de 29 septembrie 2024 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurați de un sobor numeros de clerici.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5