Povestea vinului din Podgoria Veluț Mureșan continuă

Povestea începe cu „A fost o dată”. Era o mândrie ca fiecare gospodar din Enciu (comuna Matei) să dețină o suprafață de vie, din soiuri nobile. Părinții își duceau copiii în câmp, la vie, mai ales în vremea culesului, atunci când satul era în sărbătoare. Aici, în urmă cu mai mulți ani, și-a făcut ucenicia și Veluț Mureșan, cel care a învățat de la părinți și bunici tainele acestei culturi.

„Avem și acum în Enciu o suprafață cu viță-de-vie. Sunt puțini dintre cei care o mai lucrează. Satul a îmbătrânit, tineri nu prea sunt, așa că, rând pe rând, dealurile Enciului devin pustii, fără viță de vie și nu se mai aude veselia și bucuria din vremea culesului. Eu cu familia, precum și ceilalți consăteni, eram la vie — era mare veselie în vremea aceea. Se tocmea un ceteraș, era maestrul Lăcătuș al nostru, care întreținea atmosfera după ce preotul paroh dădea binecuvântarea.”

Enciul rămâne cu tradiția și cu „a fost odată”, însă Veluț a continuat, ca și în basmele românești, pe un alt tărâm — la Lechința, în Kofenberg — să ne ofere vinul ce ne bucură și ne înveselește.

Este vremea culesului. Cu ploi, cu soare, iar în ferestrele dintre ploi culegătorii sunt în vie. Echipa, cu mâini măestre, se dă parcă la întrecere. Se lucrează de dimineața până-n seară. Se urcă greu, cu mașini 4x4, cu tractoare care aduc strugurii la bază.

Nu era ca în vremea părinților mei, când pe dealurile Enciului urcau carele și căruțele trase de boi și cai, încărcate cu butoaie din stejar. Acum se lucrează și se recoltează altfel.

„Producția este mai bună ca și anul trecut”, îmi spune fermierul Veluț, care este și șofer, și culegător, și procesator, și distribuitor. Face de toate. „Nu-i vreme de pierdut, poate mâine plouă și iar stăm.”

Veluț este cu toată familia — cu soția, cu Paul, feciorul absolvent de facultate, cu mama lui, care a venit din Enciu să-l ajute.

„Suntem spre finalul campaniei. Dacă vremea ne va permite, în câteva zile strugurii vor ajunge în hală de procesare, iar de aici, urmând procesul tehnologic, în paharele consumatorilor — nu puțini la număr — și asta după numeroasele solicitări.”

Din podgoria Kofenberg din Lechința, prin Crama Mureșan, se produce un vin de calitate pentru toate gusturile, din struguri culeși la o maturitate deplină.

Chardonnay demisec, spre exemplu, te îmbie să-l încerci și să te bucuri de un vin de calitate, cu arome specifice zonei din podgoria Lechinței.

T. Săsărman

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5