Proiect MAI: Bistriţa-Năsăud ar urma să aibă cinci deputaţi şi doi senatori

Ministerul Administraţiei şi Internelor propune ca alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale să se desfăşoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, la o data ce va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului. Proiectul de lege şi expunerea de motive au fost postate deja pe site-ul ministerului, la secţiunea Transparenţă decizională.

Potrivit MAI, organizarea simultană ar reduce cheltuielile aproape la jumătate, respectiv de la 43 de milioane euro la aproximativ 22 milioane euro.

De asemenea, proiectul vizează şi norma de reprezentare a populaţiei, atât în consiliile locale, judeţene, cât şi în Camera Deputaţilor şi Senat. Dacă la nivel local, nu sunt schimbări, din acest punct de vedere, problema apare la numărul de parlamentari, care va creşte cu 16. Printre judeţele unde ar putea să crească numărul de deputaţi, cu unul, este şi Bistriţa-Năsăud.

Proiectul de lege propus de MAI păstrează norma de reprezentare actuală: un deputat la 70.000 de locuitori şi un senator la 160.000 de locuitori. S-a schimbat însă numărul bistriţenilor la care se raportează norma de reprezentare. Dacă în prezent, Bistriţa-Năsăud este reprezentat de patru deputaţi, dacă propunerea lui Traian Igaş va trece în Parlament, vor fi …CINCI, adică „va fi redus numărul de parlamentari”, deziderat al preşedintelui Băsescu şi al PDL.

Astfel, pentru Bistriţa-Năsăud, numărul parlamentarilor a fost calculat la o populaţie de 328.859 locuitori, conform informaţiilor furnizate la data de 31 octombrie 2011 de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor. Interesant este faptul că, potrivit datelor culese din teren, până la 1 noiembrie, la Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, în Bistriţa-Năsăud figurau un număr de 301.425 persoane. Şi pentru că “ştirea” se face din trei surse, în comunicatul Direcţiei Judeţene de Statistică, la 1 ianuarie 2011, Bistriţa-Năsăud avea 316.947 locuitori. Oficial, vom şti câţi mai suntem pe aceste meleaguri, doar în ianuarie 2012. Până atunci, fiecare cu deputatul şi senatorul lui!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5