Cum votăm la alegerile comasate?

Anul acesta se anunţă a fi unul extrem de agitat pe scena politică, după ce guvernanţii au decis comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

Pentru prima oară în istoria postdecembristă a României, vom alege în aceeaşi zi atât primarii, cât şi parlamentarii.

Românii vor pune ştampila atunci când vor merge la vot pe nu mai puţin de şase buletine. Primarul, preşedintele Consiliului Judeţean, deputatul, senatorul, consilierii locali şi judeţeni, pe toţi îi vom alege dintr-o singură suflare.

Toate buletinele vor merge în trei urne, dar dacă unul este pus greşit, nu va fi anulat.

Cu toate acestea, opoziţia crede că în secţiile de votare va fi o brambureală totală. Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea comasării alegerilor, invocând că astfel s-ar face economii la buget de 30 de milioane de euro, adică exact cât a costat scrutinul local din 2008.

Până acum, ştim că vom vota într-o singură zi, cel mai probabil în intervalul 20-25 noiembrie, dar nu ştim câţi parlamentari vom avea.

Acum sunt 471 de aleşi, iar proiectul de lege al Guvernului menţine actuala normă de reprezentare.

Coaliţia de guvernare susţine însă că nu a renunţat la ideea reducerii numărului de aleşi, dar o prevedere în acest sens va fi cuprinsă în viitoarea lege electorală.

Varianta discutată recent de putere era de 300 de deputaţi şi 88 de senatori, iar cea dorită de opoziţie, de un total de 325 de parlamentari, adică puţin peste numărul actual al Camerei Deputaţilor.

Tot acolo vor fi trasate colegiile electorale şi va fi menţionat pragul pe care UDMR l-ar vrea scăzut de la 5% la 3%, pentru a-şi spori şansele în alegeri.

Vor fi şase buletine de vot

- primar

- consilier local

- consilier judeţean

- preşedinte Consiliu Judeţean

- deputat

- senator

Numărul parlamentarilor, neclar

Deputaţi în 2011 - 334

Senatori în 2011 - 137

Varianta puterii 2012

Deputaţi - 300

Senatori - 88

Varianta USL 2012

Deputaţi - 216

Senatori - 109

Prag electoral mai mic?

Prag electoral 2008 - 5%

Prag electoral 2012 - 3%

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5