Veniturile nedeclarate vor fi impozitate cu 16%
Veniturile nedeclarate ale persoanelor fizice care au făcut cheltuieli sau deţin elemente de patrimoniu mai mari cu 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, decât veniturile declarate vor fi impozitate cu 16%.
Această măsură a fost inclusă în Ordonanţa de Urgenţă nr. 117/2010 pentru modificarea Codului Fiscal. Pe lista celor vizaţi sunt patronii de firme cu pierderi, cei care fac tranzacţii imobiliare, cei care aduc în ţară maşini second - hand şi artiştii. De cele mai mute ori, aceştia declară doar o parte din bani.
Veniturile constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se vor impozita cu 16%. Fiscul are dreptul de a efectua o verificare prealabilă documentară a ansamblului situaţiei fiscale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit.
Verificarea constă în compararea veniturile declarate de contribuabilii sau de plătitorii de venit, cu situaţia fiscală personală a contribuabilului. Se consideră că diferenţa este semnificativă dacă între veniturile estimate calculate în baza situaţiei fiscale personale si veniturile declarate de contribuabili sau de plătitorii de venit este o diferenţă mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei.
În situaţia în care, organul fiscal constată diferenţe semnificative, acesta solicită contribuabilului ca în termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare să prezinte documente justificative sau alte clarificări relevante pentru situaţia sa fiscală.
Citiţi şi:
- Din 2011, microîntreprinderile vor putea alege ce fel de impozit vor plăti
- ANAF va întocmi lista românilor bogaţi
- AJFP BN: Majorarea cotei de impozitare pentru veniturile a căror sursă nu poate fi identificată
- Vezi noutăţile pe care le aduce Codul fiscal începând cu ianuarie 2017!
- O nouă facilitate în SPV: Plata în numele altei persoane decât titularul contului
Adaugă comentariu nou